28. 1. 2021, 08:37 | Vir: STA

Novi državni sekretar ZDA Blinken na prvi novinarski konferenci kritično do Rusije, Irana in Kitajske

Profimedia

Novi državni sekretar ZDA Antony Blinken je na svoji prvi novinarski konferenci v sredo izrazil globoko zaskrbljenost zaradi stanja človekovih pravic v Rusiji, kritiziral ravnanje Kitajske s pripadniki muslimanske manjšine Ujgurov ter menil, da Iran ne spoštuje določil jedrskega sporazuma iz leta 2015.

Blinken se je pred tem v sredo predstavil zaposlenim na State Departmentu in nadaljeval telefonske klice s kolegi po svetu. Med drugim je poklical generalnega sekretarja zveze Nato Jensa Stoltenberga, nemškega zunanjega ministra Heika Maasa, britanskega kolega Dominica Raaba in Francoza Jean-Yvesa Le Driana.

Novinarjem je zagotovil, da bo pogost gost v sobi za novinarske konference, kar bo drugače kot v času predhodnika Mika Pompea, ki se je oglasil enkrat na mesec in v slogu Bele hiše vprašanja novinarjev zavračal kot butasta.

"Predsednik Biden je dejal, da želi resnico in preglednost v Beli hiši, kar velja tudi za State Department. Vem, da ne bomo imeli vedno enakih pogledov, kar pa niti ni namen novinarskih konferenc," je dejal Blinken.

Zagotovil je tudi dobro sodelovanje s kongresom, ki je nujno za prodajo vizije ameriškega sodelovanja z zavezniki in ohranitve vodilnega položaja v mednarodnih donosih. To je bistveno za ameriško blaginjo, je poudaril. "Ne bomo se o vsem strinjali, ampak s tesnim sodelovanjem imamo boljše možnosti za dobre rezultate," je dejal.

Glede Rusije je dejal, da ZDA spremljajo, kaj se dogaja z opozicijskim voditeljem Aleksejem Navalnim, posebno skrb pa vzbuja uporaba kemičnega orožja za poskus njegovega umora. Navalnega so po vrnitvi z zdravljenja v Nemčiji aretirali, kar je sprožilo množične proteste po Rusiji in množične aretacije. "Zelo zanimivo je, kako se ruska vlada boji enega človeka," je komentiral Blinken.

Dodal je, da Bidnova vlada izvaja pregled hekerskega napada na sistem podjetja SolarWinds, ki je zajel agencije zvezne vlade, pregleduje tudi tiralice za umore ameriških vojakov v Afganistanu in vpletanje v ameriške volitve.

Dejal je tudi, da mora Iran začeti spoštovati določila jedrskega sporazuma iz leta 2015, preden se bodo ZDA k njemu spet vrnile. Trump je ZDA enostransko umaknil iz sporazuma leta 2018 in začel uvajati sankcije, Iran pa je odgovoril s kršitvami določil tega sporazuma, po katerem se je odpovedal jedrskemu orožju v zameno za ukinitev sankcij.

ZDA si bodo sedaj prizadevale za boljši, trdnejši in bolj dolgoročen sporazum, ki bo vključil tudi druga zelo problematična vprašanja. Tu gre predvsem za razvoj iranskih raketnih izstrelkov in podporo Irana oboroženim skupinam v Iraku, Siriji, Libanonu in Jemnu.

Ravnanje Kitajske vlade z manjšino Ujgurov je tako kot prejšnja vlada označil za genocid, vendar pa ni šel v podrobnosti. Bidnova vlada bo s Kitajsko sodelovala tam, kjer je skupni interes, vendar se namerava s Pekingom tudi soočiti pri problemih.

"Nobena skrivnost ni, da so odnosi s Kitajsko najbolj pomembni za prihodnost. Ti odnosi pa imajo vse več vidikov konfrontacije," je dejal Blinken in Kitajsko označil za strateškega tekmeca, a obenem nujnega partnerja v boju proti podnebnim spremembam.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.