12. 2. 2021, 23:23 | Vir: STA

Novi italijanski premier Mario Draghi predstavil ministrsko ekipo

profimedia

Nekdanji predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi je nocoj uradno sprejel položaj italijanskega premierja, so sporočili iz urada italijanskega predsednika Sergia Mattarelle. Vlada 73-letnega finančnika, ki bo imela 15 ministrov in osem ministric, bo predvidoma prisegla v soboto, so še navedli v predsednikovem uradu.

Draghi je položaj italijanskega premierja sprejel, potem ko si je v zadnjem tednu na pogovorih o oblikovanju vlade zagotovil široko podporo med italijanskimi parlamentarnimi strankami. Podpirajo ga stranke od levice do skrajne desnice. Kot zadnja mu je v četrtek podporo izrekla še največja stranka v parlamentu Gibanje pet zvezd.

Predsedniku republike je na današnjem srečanju predstavil tudi svojo 23-člansko ministrsko ekipo. Med njimi je 15 moških in osem žensk, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sedem ministrov je bilo že v dosedanji vladi pravnika Giuseppeja Conteja. Zunanje ministrstvo bo tako še naprej vodil Luigi Di Maio iz Gibanja pet zvezd, notranja ministrica pa bo še naprej Luciana Lamorgese, ki ne pripada nobeni stranki. Na položaju zdravstvenega ministra ostaja Roberto Speranza.

Do menjave bo med drugim prišlo na ministrstvu za gospodarstvo. Vodil ga bo Daniele Franco, ki je trenutno namestnik guvernerja italijanske centralne banke. Nasledil bo Roberta Gualtierija.

Franco je eden od osmih tehničnih ministrov. Strokovnjak Roberto Cingolani, ki je po izobrazbi fizik, bo vodil novo ministrstvo za ekološki prehod. Strokovnjakinja Marta Cartabia, ki je bila do septembra lani predsednica ustavnega sodišča, pa bo po novem na čelu ministrstva za pravosodje.

Ministre bo imelo šest strank. Štiri mesta so pripadla populističnemu Gibanju pet zvezd, po tri levosredinski Demokratski stranki, desnosredinski Naprej Italiji in skrajno desni Ligi. Leva stranka Svobodni in enakopravni ter Živa Italija nekdanjega premierja Mattea Renzija pa bosta imeli po enega ministra.

Pred predsednikom države bo nova ministrska ekipa predvidoma prisegla v soboto ob 12. uri. V začetku prihodnjega tedna pa naj bi sledilo še potrjevanje v poslanski zbornici in senatu. Tam zaradi široke podpore ni pričakovati težav.

Od Draghijeve vlade se pričakuje pospešitev cepljenja proti covidu-19 in priprava načrta za gospodarske reforme v povezavi z evropskim skladom za okrevanje. Italija je v pandemiji covida-19 močno prizadeta, saj se sooča z najhujšo recesijo po drugi svetovni vojni, bolezen pa je zahtevala že okoli 93.000 življenj.

Država je brez polno delujoče vlade že skoraj mesec dni, potem ko je razpadla druga Contejeva vlada. Politično krizo je sprožil nekdanji italijanski premier in predsednik stranke Živa Italija Renzi z izstopom svoje stranke iz vlade sredi januarja zaradi nestrinjanja glede porabe 220 milijard evrov vrednega svežnja za okrevanje po pandemiji.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord