3. 1. 2022, 15:30 | Vir: STA

Novi koronavirus dosegel tudi Antarktiko

Xinhua/STA

Na raziskovalni postaji na Antarktiki je kljub strogim ukrepom prišlo do izbruha novega koronavirusa. Do sedaj sta z njim okuženi dve tretjini ekipe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Od 14. decembra lani se je z novim koronavirusom okužilo najmanj 16 od 25 zaposlenih na raziskovalni postaji Princess Elisabeth Antarctica, je poročal britanski BBC. Pred tem je o tem poročal belgijski Soir mag, da so koronavirus potrdili pri treh osebah, ki so jih umaknili iz postaje.

Zaenkrat imajo vsi okuženi blažje simptome in razmere niso dramatične, je sporočil vodja projekta Joseph Cheek. Okužbe niti niso zmotile dela na raziskovalni postaji.

Vsem zaposlenim so sicer ponudili, da 12. januarja poletijo iz Antarktike, a ponudbe nihče ni sprejel. So pa preventivno odpovedali prihode novih sodelavcev.

Kako je virus prišel na postajo, še ni znano. Vsi zaposleni so cepljeni najmanj dvakrat, pred prihodom so bili deset dni v karanteni in opravili več PCR-testov. Sumijo, da bi lahko šlo za različico omikron, saj so imeli nekateri zaposleni, preden so prišli na postajo, postanek v Južni Afriki.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.