19. 7. 2020, 19:18 | Vir: STA

Novi koronavirus se še naprej nezadržno širi po svetu, najhuje je v ZDA

profimedia
Novi koronavirus se še naprej nezadržno širi po svetu, najhuje je v ZDA (foto: profimedia)

Novi koronavirus se še naprej nezadržno širi po svetu. V soboto so po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) potrdili rekordnih 260.000 primerov okužbe. Razmere ostajajo zaostrene na Zahodnem Balkanu, pa tudi v Hongkongu in Melbournu. V Sloveniji so razmere stabilne, je pa v soboto umrl prvi bolnik s covidom-19 po več kot mesecu in pol.

V soboto so v Sloveniji ob 480 opravljenih testih potrdili šest novih okužb s koronavirusom. Skupno je hospitaliziranih 18 oseb, od tega dve na intenzivni negi. Ena oseba je za covidom-19 umrla. To je prva smrtna žrtev koronavirusa v Sloveniji po več kot mesecu in pol. V Sloveniji so doslej potrdili 1946 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 112 bolnikov s covidom-19.

WHO je v soboto prvič zabeležila več kot četrt milijona novih okužb v enem dnevu. Prejšnji dnevni rekord je bil v petek, ko so po podatkih WHO po svetu potrdili več kot 237.000 okužb.

Skupno je število okužb z novim koronavirusom po podatkih ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa preseglo 14,3 milijona, za covidom-19 pa je doslej umrlo več kot 600.000 ljudi.

Največji porast okužb so tako v petek kot v soboto potrdili v ZDA, Braziliji, Indiji in Južni Afriki.

ZDA, Brazilija in Indija

V ZDA je trenutno najhuje v zveznih državah na jugu, kjer so v začetku pandemije oklevali z uvajanjem ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Največje žarišče v ZDA je zdaj Florida, kjer so v soboto potrdili več kot 10.000 novih okužb, za covidom-19 pa je umrlo več kot 90 ljudi.

Tudi v Braziliji, najhuje prizadeti državi v Južni Ameriki, število okuženih še naprej narašča, a po ocenah WHO od tega tedna ne več tako hitro kot doslej.

Po drugi strani strokovnjaki opozarjajo, da je Indija, ki je po številu prebivalcev druga največja država na svetu, še daleč od vrhunca epidemije. V soboto so tam potrdili skoraj 35.000 novih primerov okužbe, 671 ljudi pa je podleglo covidu-19.

V zadnjem dnevu so po podatkih WHO zabeležili 7360 smrtnih žrtev covida-19. To je največ po 10. maju. V juliju je covid-19 praviloma dnevno zahteval manj kot 5000 življenj.

Zahodni Balkan

Razmere še naprej ostajajo zaostrene v državah Zahodnega Balkana. V Srbiji so v zadnjih 24 urah potrdili 396 novih okužb. Skupaj se je v državi okužilo 20.894 ljudi. V zadnjem dnevu je za covidom-19 umrlo še 11 ljudi, vse skupaj pa 472.

V Bosni in Hercegovini pa so zabeležili 281 novih primerov okužbe, od tega 169 v Federaciji BiH. V tej entiteti so za covidom-19 umrli trije ljudje. Iz Republike srbske poročajo o 112 novih primerih okužbe in dveh smrtnih žrtvah covida-19. Vse skupaj se je doslej v državi okužilo več kot 8200 ljudi.

V Severni Makedoniji so v zadnjem dnevu potrdili 127 novih okužb, od tega 57 v Skopju. Umrlo je še osem bolnikov s covidom-19. Doslej se je v državi z virusom okužilo 9153 ljudi, umrlo jih je 422. Trenutno je okuženih 3921 ljudi.

V Črni gori so potrdili 116 novih okužb. Za covidom-19 sta umrla še dva človeka. V državi imajo 1771 aktivnih okužb.

Hrvaška

Na Hrvaškem pa so v zadnjih 24 urah ob potrdili 92 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Trenutno obolelih je 1207, so dodali. V hrvaških bolnišnicah je 153 bolnikov s covidom-19, od tega devet na ventilatorju. V samoizolaciji je trenutno 4312 ljudi. V zadnjih 24 urah ni umrl nihče.

Največ novih primerov, 47, so v zadnjih 24 urah zabeležili v Vukovarsko-sremski županiji, ki je novo žarišče koronavirusa. Največ obolelih in njihovih stikov je s poroke, ki je pretekli teden potekala v kraju Ivankovo nedaleč od Vinkovcev. Iz Ivankovega je 19 novookuženih.

Od nacionalnega štaba civilne zaščite so zahtevali, da odredi, da lahko poroke v županiji v prihodnjih 30 dneh potekajo samo v najožjem družinskem krogu, je sporočil predsednik vukovarsko-sremskega štaba Božo Galić.

Skupaj se je doslej na Hrvaškem z novim koronavirusom okužilo 4345 ljudi, od tega jih je 120 umrlo. 3018 pa jih je ozdravelo.

Avstrija in drugod po svetu

O manj kot sto novih primerih po več dneh poročajo tudi iz Avstrije. V zadnjem dnevu so zabeležili 82 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Aktivno okuženih je 1345 ljudi, kar je 16 manj kot v soboto.

Doslej se je v Avstriji z novim koronavirusom okužilo 19.655 ljudi, za posledicami covida-19 jih je umrlo 711. V bolnišnicah je 99 bolnikov s koronavirusno boleznijo 19, od tega 14 na intenzivni negi.

Iz Češke in Slovaške medtem poročajo o povečanju števila okuženih z novim koronavirusom. Na Češkem so v soboto potrdili 113 novih primerov, na Slovaškem pa 11.

V Hongkongu pa se novi koronavirus širi nenadzorovano, so sporočile tamkajšnje oblasti. V zadnjem dnevu so potrdili rekordnih več kot 100 novih primerov okužbe, so navedli. V zadnjih dveh tednih so v Hongkongu zabeležili več kot 500 okužb z novim koronavirusom, tj. skoraj tretjina od 1788 primerov, kolikor so jih potrdili od začetka izbruha.

Oblasti so ta teden ponovno uvedle stroge ukrepe za zajezitev virusa, med drugim so zaprli bare, telovadnice in nočne klube. Danes so napovedale še strožje ukrepe, med drugim načrtujejo obvezno nošenje mask v zaprtih javnih prostorih ter delo od doma za javne uslužbencev, ki niso ključni.

Ukrepe za zajezitev virusa zaostrujejo tudi v drugem največjem avstralskem mestu Melbourne, kjer bodo od četrtka obvezne zaščitne maske v javnosti. V zvezni državi Viktorija, kjer leži Melbourne, so v zadnjem dnevu zabeležili 363 novih primerov okužbe s koronavirusom.

Za STA pripravil Blaž Mohorčič

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.