Rok Kodba | 15. 3. 2022, 16:09 | Vir: STA

Iz Kijeva: pogovori o prekinitvi spopadov se nadaljujejo

profimedia

Kljub stopnjevanju napadov se pogovori med sprtima stranema nadaljujejo.

Iz Kijeva sporočajo, da pogajalski delegaciji Ukrajine in Rusije nadaljujeta pogovore o prekinitvi spopadov v Ukrajini. Ruski napadi na Kijev se medtem krepijo, agresorska država pa širi svojo ofenzivo po vsej Ukrajini.

Da so se pogajanja že začela, je danes za časnik Ukrajinska pravda sporočil vodja ukrajinske delegacije David Arahamija, vendar po poročanju nemške tiskovne agencije DPA podrobnosti ni razkril. Rusi po drugi strani začetka pogajanj še niso potrdili.

Predstavniki obeh držav so se nazadnje sestali v ponedeljek, ko je preko videopovezave potekal četrti krog pogajanj. Že takrat je svetovalec ukrajinskega predsednika, Mihajlo Podoljak, napovedal, da se bodo pogovori nadaljevali danes.

Znano je sicer, da Ukrajinska stran vztraja pri premirju in umiku ruskih sil, šele nato pa je pripravljena na pogovore o vsebinskih vprašanjih. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kot pomembno nalogo pogajanj vidi tudi organizacijo srečanja med njim in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Rusija po drugi strani zahteva, da Kijev prizna rusko priključitev polotoka Krim ter neodvisnost separatističnih regij na vzhodu Ukrajine Doneck in Lugansk.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord