5. 3. 2020, 22:02 | Vir: STA

Novi predsednik DZ Igor Zorčič je napovedal odprt dialog in spoštovanje

STA/Daniel Novakovič
Novi predsednik DZ Igor Zorčič je napovedal odprt dialog in spoštovanje (foto: STA/Daniel Novakovič)

Novi predsednik DZ Igor Zorčič je v izjavi za medije po izvolitvi napovedal, da bo DZ vodil v duhu odprtega dialoga in spoštovanja - tako medsebojnega spoštovanja poslank in poslancev ter drugih sodelavcev v DZ kot tudi spoštovanja pravil in postopkov. Zavzel se bo za krepitev sodelovanja z vlado in tudi za sprejem poslanskega etičnega kodeksa.

Zorčič je pojasnil, da je predlog etičnega kodeksa že pripravljen in ga s podpisi podpira večina strank, zato ga bo kmalu predložil kolegiju predsednika DZ v sprejem. Etični kodeks, tako kot je zastavljen, nalaga dodatno odgovornost predsedniku in podpredsednikoma DZ, zato se Zorčič, kot je poudaril, veseli izzivov, ki jih prinaša.

Če bo kodeks sprejet, novi predsednik DZ verjame, da bo pomembno zaznamoval delo poslank in poslancev ter ob pravilnih odločitvah krepil zaupanje v državni zbor. Zorčič si bo, kot je zatrdil, po najboljših močeh prav tako prizadeval, da ne bo prihajalo do zlorab postopkov in institutov, ter bo skrbel za to, da bo parlament kar najbolje odigral svojo vlogo v času predsedovanja Slovenije Svetu EU.

Kot je še poudaril, je do konca mandata pred DZ veliko dela, ki mora potekati nemoteno, ne na način, da bi DZ postal kakšna "tovarna zakonov, temveč kvečjemu najboljša obrtna delavnica". Prizadeval si bo, da bi DZ v tem pogledu nadgradil sodelovanje z vlado, tudi v smislu delovanja obeh zakonodajnih služb, da bi se čim manjkrat zgodilo, da bi zakon s 300 členi v DZ dočakal 150 dopolnil, je ponazoril.

Zorčič je bil danes na tajnem glasovanju za predsednika DZ izvoljen z 48 glasovi za in 29 proti. Čeprav so mu podporo poleg 48 poslancev nove koalicije SDS, SMC, NSi in DeSUS še pred glasovanjem izrekli tudi poslanci SNS in poslanca obeh manjšin, končni izid glasovanja tega ni odražal. 11 glasovnic je bilo sicer neveljavnih.

Z izvolitvijo Zorčiča na mesto predsednika DZ je novi koaliciji strank SDS, SMC, NSi in DeSUS uspela druga velika kadrovska poteza po izvolitvi prvaka SDS Janeza Janše za mandatarja. Tretja etapa pa bo imenovanje ministrov Janševe vlade. Potem ko so stranke danes zaključile postopke potrjevanja kandidatov, je glede na napovedi pričakovati, da bi Janša predlog ministrske liste v parlamentarni postopek vložil že v petek. Prihodnji teden pa bi se že lahko odvila zaslišanja kandidatov pred pristojnimi delovnimi telesi, morda pa tudi že glasovanje o novi, 14. slovenski vladi, ki se oblikuje po odstopu prvaka LMŠ Marjana Šarca s premierskega položaja.

Nekatere stranke so o svojih ministrskih kandidatih govorile bolj, druge manj odkrito. Tako ni skrivnost, da si na čelu ministrstva za obrambo NSi želi svojega predsednika Mateja Tonina, poslanec Jernej Vrtovec pa bo po njihovem predlogu prevzel vodenje ministrstva za infrastrukturo. Ministrstvo za delo naj bi prevzel Janez Cigler Kralj.

Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec bo predvidoma nadaljevala svoje delo kot ministrica za kmetijstvo, vodenje resorja za zdravstvo pa bo vnovič prevzel njen strankarski kolega Tomaž Gantar.

Več neznank je pri SMC in SDS. Pri slednji bodo, kot kaže, stavili na znane obraze, med ministrskimi kandidati naj bi bila med drugim poslanec Anže Logar, pa nekdanji minister Andrej Vizjak.

SMC bo poleg DZ vodila štiri ministrske resorje. Predsednik stranke Počivalšek ostaja na čelu ministrstva za gospodarstvo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.