10. 4. 2024, 19:01 | Vir: STA

Novi napadi na spletne strani, tokrat tudi na Banko Slovenije in stran vlade

Profimedia

Več spletnih strani je nedosegljivih, odzivov uradnih institucij glede razlogov za težave še ni.

Spletna stran Banke Slovenije je nedosegljiva, težave so bile nekaj časa tudi z dostopnostjo vladnega portala gov.si in spletne strani predsednice republike. 

Na uradu za informacijsko varnost so povedali, da razlogi za težave še niso znani. Poročanja nekaterih medijev, da gre za hekerski napad, niso potrdili.

Spletna stran predsednice republike je bila 27. marca tarča kibernetskega napada, zaradi česar je bila nekaj ur nedosegljiva. Odgovornost za napad so prevzeli ruski hekerji, ki so zatrdili, da so Slovenijo napadli zaradi pomoči Ukrajini. Naslednji dan so napadalci začasno onemogočili tudi spletno stran RTV Slovenija in nekatere druge spletne strani podjetij in državnih ustanov.

Profimedia

Spletne strani so bile takrat tarče napadov onemogočanja storitev oz. DDoS-napadov. Kot so ob nedavnih napadih pojasnili na nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT, gre za tehnično nezahtevne napade, ki pa imajo lahko izjemen učinek v javnosti.

Ravno ustvarjanje strahu in zbujanje pozornosti v javnosti je po navedbah stroke eden izmed glavnih razlogov za tovrstne napade.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije