26. 9. 2020, 07:33 | Vir: STA

Novinarji zaskrbljeni ob zlorabi pravnih sredstev, kar ogroža svobodo izražanja

profimedia

Društvo novinerjev Slovenije (DNS) z zaskrbljenostjo spremlja sistematično preganjanje novinarjev portala Necenzurirano Primoža Cirmana, Vesne Vuković in Tomaža Modica zaradi pisanja o poslih Roka Snežiča. Ta se je odločil za kazenski pregon novinarjev z zasebno tožbo zaradi domnevnih kaznivih dejanj zoper čast in dobro ime, ki naj bi jih novinarji zagrešili v člankih.

Kot so v DNS zapisali v sporočilu za javnost, je Snežič skupaj vložil 36 tožb, za 12 domnevno spornih člankov, sodišču pa predlagal sojenje v Mariboru.

"V društvu novinarjev ne želimo tistim, ki so v novinarskih prispevkih prizadeti, odrekati legitimne pravice, da z vsemi zakonitimi sredstvi branijo svoje dobro ime, vendar pa hkrati opozarjamo, da je mogoče pravna sredstva zlorabiti za časovno, finančno in mentalno izčrpavanje novinarjev," so opomnili.

Po oceni društva so še posebej ranljivi manjši mediji in novinarske ekipe, ki nimajo kadrovskega in finančnega zaledja za spopad in obrambo svojih interesov.

V DNS so pred leti izvedli analizo tožb in kazenskih ovadb medijev in takrat ugotovili, da je bilo v letih od 2014 do 2017 začetih 127 postopkov, od tega 76 civilnopravnih v vrednosti 3,2 milijona evrov in 46 kazenskopravnih postopkov. Ker niso uspeli pridobiti podatkov o sodnih epilogih postopkov, je težko reči, koliko od začetih postopkov se je končalo z obsodbo novinarjev in koliko od začetih postopkov je bilo neutemeljenih.

"Sprožanje civilno- in kazenskopravnih postopkov zoper novinarje in medije je lahko upravičeno, lahko pa se zlorablja za zastraševanje ter finančno in administrativno izčrpavanje medijev," so poudarili.

Tožbe, ki so zlorabljene za utišanje in nadlegovanje kritikov, tako da jih prisilijo v izrabo finančnih in časovnih virov za obrambo pred neutemeljenimi tožbami, so po navedbah DNS razširjene po celem svetu.

"Takšne tožbe so namenjene ustrahovanju tistih, ki se ne strinjajo z njihovimi dejanji. Tožbe so učinkovite, saj lahko medij za obrambo pred neutemeljeno tožbo porabi leta in tisoče evrov," so pojasnili.

Da bi se tarče zlorabe sodnih postopkov za utišanje novinarjev in drugih kritikov, ki v javnem interesu opozarjajo na nepravilnosti, izognile preganjanju, se po navedbah DNS pogosto samocenzurirajo, ne odpirajo več določenih tem ali ne poročajo o določenih akterjih in tako je namen zastraševalcev dosežen. "Zloraba pravnih sredstev je grožnja svobodi izražanja, zato sodišče pozivamo, da skrbno prouči vložene tožbe in neutemeljen pregon zavrže," so še zapisali.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.