19. 10. 2017, 15:16 | Vir: STA

Novo mesto: Policisti so mu namerili kar 1,5 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka!

profimedia
Novo mesto: Policisti so mu namerili kar 1,5 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka! (foto: profimedia)

Minuli konec tedna so policisti na območju Dolenjske, Posavja in Bele krajine ustavili 18 voznikov, ki so vozili pod vplivom alkohola. Sedem jih je imelo v litru izdihanega zraka več kot 0,52 miligrama alkohola. Tudi v današnjem poročilu navajajo nove primere. Enemu vozniku so namerili kar 1,5 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka.

Na območju Policijske uprave Novo mesto sta se v sredo zgodili dve prometni nesreči, ki sta jih povzročila voznika, ki sta vozila pod vplivom alkohola.

Nekaj pred 10. uro se je zgodila prometna nesreča na Šentjernejski cesti. Policisti so ugotovili, da je 26-letna voznica osebnega avtomobila pravilno prehitevala voznika, ki je pred njo vozil delovni stroj, ko je voznik stroja zapeljal na drug vozni pas in z nakladalno žlico trčil v vozilo 26-letnice. Nato je 69-letnik odpeljal s kraja nesreče, a so ga policisti izsledili in mu v litru izdihanega zraka namerili 0,61 miligrama alkohola. Zoper kršitelja bodo na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Popoldne pa se je zgodila prometna nesreča, ko je 59-letni motorist zaradi neprilagojene hitrosti in naloženega tovora izgubil oblast nad motorjem in padel po vozišču. Huje poškodovanega motorista so reševalci odpeljali v bolnišnico. V litru izdihanega zraka je imel 0,73 miligrama alkohola.

Prometno varnost sta ogrožala še dva voznika. Okoli 14.30 je občan policiste obvestil o nevarni vožnji voznika osebnega avtomobila, ki naj bi v okolici Dolenjskih Toplic z vozilom vijugal po vozišču in ogrožal ostale udeležence v prometu. 54-letnega voznika so policisti izsledili in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. V litru izdihanega zraka je imel 0,93 miligrama alkohola. Prepovedali so mu nadaljnjo vožnjo in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Na sodišče pa so danes privedli tudi 39-letnega državljana Bosne in Hercegovine, ki je napihal 1,5 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Tudi o njegovi nevarni vožnji po avtocesti v smeri proti Novemu mestu so popoldne policiste obvestili občani. Voznik osebnega avtomobila naj bi vijugal po vozišču in s tem ogrožal druge voznike. Voznik, ki je pred vožnjo pregloboko pogledal v kozarec, je nato od blizu videl tudi prostore za pridržanje.

V Grobljah pri Prekopi pa je dopoldne voznica osebnega avtomobila zaradi nepravilnega prehitevanja trčila v voznika mopeda, ki je vozil pred njo in je v času prehitevanja že zavijal levo. Lažje poškodovanega 64-letnega voznika mopeda so reševalci odpeljali v bolnišnico. Policisti so 39-letni povzročiteljici nesreče izdali plačilni nalog.

Lani in letos je na cestah na območju Policijske uprave Novo mesto v 24 prometnih nesrečah s smrtnim izidom umrlo 24 ljudi. Pod vplivom alkohola je bila več kot tretjina in sicer kar devet voznikov, ki so povzročili smrtne prometne nesreče. Letos so ukrepali zoper 1398 voznikov, ki so vozili pod vplivom alkohola, in zoper 100 voznikov, ki so vozili pod vplivom prepovedanih drog. Večkratnim kršiteljem cestnoprometnih predpisov so zasegli 278 vozil, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

Kot so navedli, bodo policisti "nadaljevali pogoste kontrole psihofizičnega stanja voznikov in z doslednim ukrepanjem zoper kršitelje skušali doseči, da bo na naših cestah manj nevarnih voznikov, ki s svojim ravnanjem ogrožajo ostale udeležence v prometu". "Voznikom svetujemo, da za volan sedejo le trezni, v ustreznem psihofizičnem stanju," so še dodali.

Medtem na Gorenjskem ...

Z Gorenjske pa poročajo, da se je avtocesta po prometni nesreči, ki se je zgodila pri galeriji Moste v smeri Lesc, spet sprostila.

Ovire na cesti so že odstranili, prav tako so našli psa, ki je med nesrečo padel iz vozila in za katerega so domnevali, da bi se lahko zadrževal na avtocesti. Psa, ki po prvih podatkih ni poškodovan, so pri Lipcah našli jeseniški gasilci in ga bodo vrnili lastnici, so sporočili s kranjske policijske uprave.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.