10. 11. 2020, 13:45 | Vir: STA

Novo najdena žarišča lesne gobe podaljšala prenovo Ruardove graščine na Jesenicah

Tinkara Zupan/STA

Zaradi najdbe novih aktivnih žarišč lesne gobe so zastala obnovitvena dela v 500 let stari Ruardovi graščini na Jesenicah. Trenutno poteka strokovni pregled vseh prostorov, stekla pa je tudi sanacija najbolj prizadetih delov. Tako se bo obnova graščine, ki bi morala biti končana v prvi polovici leta 2021, znova zavlekla in podražila.

Kot so sporočili z Občine Jesenice, so med potekajočo obnovo Ruardove graščine, v kateri domuje železarski muzej, našli nova aktivna žarišča lesne gobe, natančneje sive hišne gobe ali solzivke, ki je ena najbolj nevarnih razkrojevalk lesa. Z njo je po prvem pregledu okužen praktično ves objekt, zaradi njene nevarnosti pa so pristojni odgovorni konservatorji z namenom preprečevanja prenosa okužbe zaustavili izvedbo gradbenih posegov v notranjosti objekta, dokler se lesna goba ne sanira.

Trenutno poteka natančen pregled vseh prostorov s strani strokovnjaka za lesno gobo in tudi že sanacija najbolj prizadetih delov. Po prejetem poročilu, ki ga Občina Jesenice pričakuje v drugi polovici novembra in v katerem bodo podane natančne usmeritve za sanacijo tlakov, sten in stropov, bodo znani nadaljnji koraki.

To vpliva na podaljšanje končnega roka obnove, ki je bilo predvideno v prvi polovici leta 2021, hkrati pa tudi na dodatne stroške. Točnejše informacije tako o roku kot o dodatnih stroških bodo znane po prejetem poročilu, so pojasnili na občini.

Leta 2018 začeta dela na Ruardovi graščini so se začasno zaustavila tudi že kmalu po začetku prenove. Ko so prostore očistili, se je namreč pokazalo dejansko stanje pol tisočletja stare graščine. Ko so odstranili različne nanose na stropih, podih in stenah, so odkrili stare poslikave, pa tudi težave glede statike objekta. To je terjalo kar nekaj prilagoditev projekta. Po nenadejanih restavratorskih delih in popravkih projekta so lansko jesen znova stekla kontinuirana gradbena dela, ki pa so se zdaj znova zaustavila.

Prvotno je bilo končanje prenove predvideno že februarja 2020, projekt pa se je od začetka že močno zavlekel in tudi podražil. Za jeseniško občino prenova že sicer predstavlja velik finančen zalogaj. Od 2,3 milijona evrov, kolikor naj bi stala, občina sama zagotavlja skoraj dva milijona evrov, preostalo pa so kohezijska in državna sredstva.

Bucellini - Ruardova graščina, ki datira v leto 1538 in v kateri je bival lastnik fužine, je najbolj impozantna stavba nekdanjega fužinarskega naselja, urejenega v muzejsko območje Stara Sava. Jeseniška občina je območje ob pomoči ministrstva za kulturo in evropskih sredstev začela urejati in revitalizirati pred 15 leti. Obnovljena je bila vrsta objektov, kot prvi leta 2005 delavska stanovanjska stavba kasarna. Sedaj na območju, ki je zaščiten kot kulturni spomenik državnega pomena, na obnovo čaka le še cerkev, ki je prav tako v občinski lasti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.