25. 10. 2019, 15:30 | Vir: STA

Novo odkriti medeni hrošček dobil ime po Greti Thunberg

profimedia
Novo odkriti medeni hrošček dobil ime po Greti Thunberg (foto: profimedia)

Novo odkritega hroščka medene barve je njegov odkritelj poimenoval po mladi švedski okoljski aktivistki Greti Thunberg. Entomolog Michael Darby z londonskega Prirodoslovnega muzeja se je za ime Nelloptodes gretae odločil, ker so prizadevanja mlade aktivistke nanj naredila velik vtis.

"To ime sem izbral, ker je delo mlade aktivistke name naredilo velik vtis, zato bi se rad poklonil njenemu izjemnemu prispevku pri okoljskih vprašanjih," je pojasnil Darby, ki je hroščka iz poddružine rodu Ptinidae odkril med okoli 22 milijoni primerkov v zbirki Prirodoslovnega muzeja v britanski prestolnici.

Nelloptodes gretae v dolžino meri manj kot milimeter in nima ne oči ne kril. V 60. letih minulega stoletja so ga pobrali iz prsti v Nairobiju, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz londonskega muzeja.

Vodja zbirke hroščev Max Barclay je ob tem pojasnil, da na odkritje čaka še več sto primerkov teh žuželk - v muzejskih zbirkah ali na prostem po svetu. Nekatere med njimi bodo zaradi krčenja biotske raznolikosti verjetno izumrle, še preden jih bodo popisali.

"Zato je torej povsem primerno, da se najnovejše odkritje poimenuje po nekom, ki se bori za zaščito naravnega sveta in ranljivih vrst," je poudaril Barclay.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.