16. 3. 2019, 09:11 | Vir: STA

Novozelandska premierka Jacinda Ardern napovedala spremembe orožarske zakonodaje

profimedia

Glavni osumljenec za petkova teroristična napada na mošeji v Novi Zelandiji 28-letni Avstralec Brenton Harrison Tarrant je v soboto zjutraj stopil pred sodnika, ki mu je prebral obtožnico za en umor in ga poslal nazaj za zapahe do 5. aprila, ko bo moral spet pred sodišče. 

Sodnik Paul Kellar je po poročanju tiskovnih agencij dejal, da bo obtožnic za umor verjetno še več. Tarrant, ki je glavni osumljenec za pokol 49 muslimanov v dveh mošejah mesta Christcurch, je bil na sodišču le nekaj več kot minuto. Policija še vedno preiskuje, ali sta druga dva prav tako aretirana osumljenca neposredno vpletena v zločine.

Tarrant je beli rasist, ki je na spletu objavil, da se s pobijanjem muslimanov maščuje za napade muslimanov po Evropi. Premierka Nove Zelandije Jacinda Ardern je povedala, da je živel v kraju Dunedin na obali nedaleč od Christchurcha, kjer je policija evakuirala okolico njegovega domovanja, saj so v njegovem avtomobilu našli tudi eksplozivno napravo.

Ardernova je dejala, da je bil osumljeni morilec zakoniti lastnik orožja, s katerim je pobijal, in napovedala za zdaj še nedoločene spremembe nacionalne orožarske zakonodaje. V Novi Zelandiji je okrog 1,5 milijona kosov orožja ali približno kos na tri prebivalce. Dovoljenje za orožje lahko dobi oseba, ki je stara 16 let ali več.

Najhujši strelski pokol v sodobni zgodovini je Nova Zelandija doživela leta 1990 v kraju Aramoana, kjer je v sporu med sosedi umrlo 13 ljudi. Sosednja Avstralija je po množičnih strelskih pokolih v 90. letih prejšnjega stoletja, predvsem po pokolu v Port Arthurju na Tasmaniji, ko je umrlo 35 ljudi, prepovedala polavtomatske puške.

Odločno ukrepanje se obeta sedaj tudi v Novi Zelandiji kljub dolgoletni orožarski tradiciji in kulturi. V tem se državi razlikujeta od ZDA, kjer politični voditelji po množičnih strelskih pokolih žrtvam izrečejo sožalje in molitve, ukrepov za omejitev nošnje orožja pa ni. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.