18. 11. 2007, 18:31 | Vir: Playboy

Numerologija svetovnega prvenstva

Aleš Bravničar
Numerologija svetovnega prvenstva (foto: Aleš Bravničar)

Po 32 letih se svetovno prvenstvo zopet vrača v Nemčijo, »z nogometom obsedeno deželo poetov in filozofov«, kakor zagotavljajo organizatorji.

32 reprezentanc, 12 prizorišč, 1 zmaga. Nemčija bo gostiteljica svetovnega prvenstva v nogometu od 9. junija do 9. julija 2006.

3,2 milijona gledalcev naj bi se zbralo na tribunah stadionov, ki bodo gostili tekme.

Pred začetkom prvenstva so Nemci zgradili ali popolnoma prenovili vse stadione, na katerih bodo potekale tekme. Stroški znašajo približno 1,4 milijarde evrov.

Na razpis za prostovoljno pomoč pri organizaciji prvenstva se je prijavilo 50.000 prostovoljcev iz 168 držav.

Nemška turistična organizacija bo za kampanjo pred začetkom prvenstva porabila 3,5 milijona evrov.

Predvidoma se bo skupna številka gledalcev vseh televizijskih prenosov tekem gibala med 32 in 40 milijardami.

V Nemčijo naj bi po ocenah organizatorjev med prvenstvom pripotovalo več kot 7 milijonov ljubiteljev nogometa, dvakrat toliko, kot jih bo tekme spremljalo na stadionih.

Za varnost na prizoriščih bo poleg policistov skrbelo tudi 7.000 pripadnikov nemške vojske.

Hrvaška Zagrebačka pivovara načrtuje od 5 do 15 odstotkov povečano prodajo piva v času prvenstva, odvisno od uspeha njihove reprezentance. Leta 1998, ko je na prvenstvu v Franciji Hrvaška osvojila tretje mesto, so Hrvati polokali kar 15 odstotkov piva več kot sicer.

Podjetje Free Time Products je nizozemskim navijačem že prodalo 15.000 plastičnih nacističnih čelad v oranžni barvi, pričakujejo pa, da jih bodo do začetka svetovnega prvenstva še najmanj 100.000.

50 evrov bo vstopnina v največji bordel, ki ga gradijo v neposredni bližini osrednjega stadiona v Berlinu, da bo zadovoljeval potrebe nogometnih navdušencev. Poleg vstopnine bodo morale akcije željne stranke plačati tudi tarifo, ki jo bodo določala dekleta.

V Savdski Arabiji so zaradi nogometnega prvenstva prestavili opravljanje zaključnih izpitov v šolah in na univerzah. Študentje bodo konec junija in v začetku julija tako lahko nemoteno spremljali prenose 64 tekem, na izpitih pa bodo švicali kasneje.

Uradno geslo letošnjega prvenstva je A Time to Make Friends – čas za spoznavanje prijateljev – vprašanje pa je, ali se ga bo držalo 100.000 angleških navijačev, kolikor jih pričakujejo na stadionih.

1 od zadev, ki jih ob prvenstvu še posebej poudarjajo, je Romantična cesta (www.romantischestrasse.de), ki teče med mesti gostitelji, Frankfurtom, Nürnbergom, Stuttgartom in Münchnom. Akhm, horde razgretih navijačev na … potepu po Romantični cesti?!

Velikanska nogometna žoga, ki meri v višino skoraj 20 metrov in tehta več kot 60 ton, že od leta 2003 obiskuje 12 mest gostiteljic tekem. V žogi, ki jo je zasnoval mulitimedijski umetnik André Heller, se lahko obiskovalci zabavajo z igranjem interaktivnih iger in si ogledujejo predmete »neprecenljive« vrednosti – na primer kopačke, v katerih je švical David Beckham.

Največji med stadioni, na katerih bodo tekme, je novi berlinski olimpijski stadion. Ima 74.500 sedežev.

Berlin v svoji ponudbi posebej stavi na 300 klubov in 7.000 barov in restavracij, ki bodo med prvenstvom verjetno bolj oblegani kot berlinskih 170 muzejev.

V Dortmundu si bodo vsi, ki jim stave na igriščih niso dovolj, lahko dodatno dali duška v največjem nemškem kazinoju Hohensyburg s 35 igralnimi mizami in več kot 300 igralnimi avtomati.

Frankfurt je evropsko bančno središče. V 420 bankah v mestu je zaposlenih več kot 80.000 bankirjev, ki v Frankfurtu nabirajo izkušnje pred kariero v New Yorku ali v Švici.

Gelsenkirchen živi za nogomet, predvsem po zaslugi svojega kluba Schalke 04, od avgusta 2001 pa so domačini še posebej ponosni na novi stadion, ki je po besedah predsednika FIFE Josepha Blatterja »najsodobnejši v Evropi in pilotni projekt za ves svet«.

Repperbahn v hamburški četrti St. Pauli bo gostil zabave željne, ki se bodo zgrinjali v 2. največje nemško mesto. Najbolj vztrajni pa si bodo ob nedeljah zjutraj privoščili zajtrk na ribji tržnici, ki se odpre ob petih zjutraj.

V raziskavi, ki so jo izvedli med Nemci, mlajšimi od 30 let, se je izkazalo, da je Köln najbolj priljubljeno mesto – tudi zato, ker ima največje število barov na prebivalca v državi in več kot 80.000 študentov.

München, ki bo gostil otvoritveno tekmo prvenstva 9. junija, je tudi dom kluba FC Bayern München, ki je najuspešnejše moštvo v nemški nogometni zgodovini.

Najbolj razboriti naj se v Leipzigu podajo na ogled največjega spomenika v Evropi. Tam je leta 1813 potekala znamenita bitka pri Leipzigu. Z 91 metrov visokega razgledne ploščadi lahko podoživijo napake Napoleonove vojaške taktike.

TEKST: Jasmina Dvoršek

FOTO: Aleš Bravničar

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.