N.Z. | 11. 6. 2020, 15:41

O ameriškem odvetniku, ki je zbral že 500 posnetkov policijskega nasilja!

profimedia

Sodobna tehnologija danes vsakemu omogoča, da evidentira vse, čemur je priča, in nato to tudi objavi na kakšnem od družabnih omrežij. Danes zato ni več problem pokazati, kaj se je v resnici zgodilo, vse večja težava pa postaja, kako najti točno določen posnetek.

Tudi zato se je T. Greg Doucette, teksaški odvetnik, odločil, da bo pričel zbirati videe policijskega nasilja nad protestniki v ZDA in jih objavljati v kronološki niti na Twitterju.

Zbirko videov je mogoče najti TUKAJ – vendar pozor: nekateri posnetki so resnično nasilni, zato je svarilo pred ogledom na mestu.

Doucetteova nit objav tako zrcali zares grozovito brutalnost ameriške policije do protestnikov. V intervjuju za Los Angeles Times je odvetnik povedal:

»Kadarkoli sem na družabnih omrežjih delil kakšen takšen posnetek, sem običajno dobil odzive, da tudi žrtev nasilja ni nekakšen ’angel’ ali pa da je policist pač izjema in torej ’gnilo jabolko’ in bla bla bla. Potem pa sem se za hip zamislil, ker: nasilje je tako zelo vseprisotno, da je to prav zares problem. Najprej sem ustvaril vsebinsko nit na Twitterju. In ko sem s tem enkrat začel, so mi ljudje pričeli pošiljati nove in nove posnetke.«

Doucette je tudi sicer glasen zagovornik temeljite policijske reforme, ki bi enkrat za vselej opravila s stistemskih rasizmom in nasiljem tudi znotraj institucije.

Trenutno si je vzel nekaj oddiha od zbiranja videov (saj so nekateri prav zares srhljivi), nato pa naj bi se k delu spet vrnil. Verjame namreč, da je potrebno policijsko zlorabo moči in rasizem obelodaniti, sicer se to ne bo nikoli spremenilo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.