12. 7. 2020, 23:38 | Vir: STA

O novem predsedniku bodo na Poljskem odločale desetinke

profimedia

Izidi vzporednih volitev na Poljskem kažejo, da je na predsedniških volitvah z majhno prednostjo zmagal aktualni predsednik Andrzej Duda. Volivci naj bi mu namenili 50,4-odstotno podporo, medtem ko naj bi župan Varšave Rafal Trzaskowski prejel 49,6-odstotno podporo, po poročanju tujih tiskovnih agencij kažejo vzporedne volitve.
 

Zaradi tesnega rezultata bo za informacijo o zmagovalcu volitev potrebno počakati na prve uradne rezultate, ki naj bi jih poljska državna volilna komisija objavila v naslednjih urah oziroma v noči na ponedeljek. Vzporedne volitve, ki jih je za več poljskih televizijskih postaj izvedla analitska hiša Ipsos, sicer kažejo, da je volilna udeležba dosegla 68,9 odstotka, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Poljaki so odločali med dvema vizijama za prihodnost Poljske. Na eni strani je aktualni predsednik Andrzej Duda, ki se ima za branika konservativnih družinskih vrednot, na drugi strani pa župan Varšave Rafal Trzaskowski, zagovornik liberalne politike.

Duda se je po volitvah zahvalil vsem Poljakom za udeležbo v drugem krogu predsedniških volitev, znotraj tega pa še posebej tistim, ki so ga podprli. O visoki 70-odstotni volilni udeležbi pa je dejal, da ta daje velik pečat poljski demokraciji. Obenem je zagotovil, da bo sodeloval z vlado pri vodenju Poljske iz krize, ki jo je povzročila epidemija novega koronavirusa, ter da bo predsedniška palača ostala odprta za ljudi različnih pogledov in prepričanj.

Trzaskowski je medtem dejal, da verjame v zmago in v tej luči pričakuje končne rezultate, ki jih bo objavila državna volilna komisija.

"Napovedovali smo, da bo tesno in res je tesno, vendar pa trdno verjamem, da bomo zmagali," je povedal po volitvah in dodal, da je pred Poljaki nervozna noč. "Karkoli se bo zgodilo, se bomo še vedno borili za svobodna sodišča, branili ustavo in se nadalje zavzemali za pravice žensk," je še dejal.

Vzporedne volitve ne vključujejo volivcev, ki glasujejo v tujini, prav ti pa so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v prvem krogu več podpore namenili Trzaskowskemu.

Tokratne volitve so sicer nov obračun med kandidatom vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) in opozicijske Državljanske platforme (PO). Spopad dveh največjih strank je stalnica poljske politike že od leta 2005.

Duda se je med kampanjo razglašal za branik konservativnih družinskih vrednot, liberalni slog življenja, vključno s pravicami skupnosti LGBT, je označeval za tujega v poljski kulturi. Glede zunanje politike želi Duda ohraniti tesen odnos z ZDA. Tik pred prvim krogom volitev je tako v Beli hiši obiskal ameriškega kolega Donalda Trumpa.

Duda je bil zelo kritičen do Trzaskowskega in je opozarjal, da bi njegova zmaga pomenila blokado za državo, in to v času, ko Poljska potrebuje enotnost pri okrevanju po koronavirusni krizi.

Trzaskowski je med kampanjo poudarjal, da Poljska potrebuje neodvisnega predsednika. Dudi se namreč vztrajno očita, da samo izpolnjuje navodila vladajoče PiS in njenega predsednika Jaroslawa Kaczynskega. Če bo postal predsednik, bi lahko Trzaskowski dal veto na zakone, ki jih je sprejel parlament, v katerem ima večino PiS.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.