15. 8. 2020, 09:49 | Vir: STA

Ob 75-letnici konca 2. svetovne vojne se Japonci spominjajo 3,1 milijona padlih

profimedia

Na Japonskem so danes ob 75. obletnici kapitulacije in konca druge svetovne vojne obeležili spomin na okoli 3,1 milijona padlih vojakov in civilnih žrtev. Premier Shinzo Abe je na osrednji slovesnosti izrazil upanje, da se tragedije vojne ne bodo nikoli ponovile, cesar Naruhito pa je izrazil globoko obžalovanje zaradi vojne preteklosti države.

"Najiskreneje upam, da se pustošenje vojne ne bo nikoli več ponovilo," je dejal cesar na slovesnosti, ki se jo je udeležil skupaj s cesarico Masako. Oba sta zaradi pandemije koronavirusa nosila zaščitne maske, enako kot tudi drugi udeleženci slovesnosti, ki je letos zaradi covida-19 potekala po precej okrnjenem scenariju.

Naruhito, ki je na prestol krizantem sedel lani po abdikaciji očeta Akihita, je vnuk cesarja Hirohita, ki je vodil Japonsko med njenimi osvajanji Azije in tihomorskega območja med drugo svetovno vojno. Na današnji dan leta 1945 pa je Hirohito po eksplozijah dveh atomskih bomb nad Hirošimo in Nagasakijem razglasil brezpogojno vdajo cesarskih sil. Druga svetovna vojna se je s tem končala tudi v Aziji.

Proti vojni se je izrekel tudi konservativni premier Abe. "Nikoli ne bomo ponovili tragedije vojne. Še naprej si bomo prizadevali izpolnjevati to obljubo," je zatrdil Abe, čeprav si sam prizadeva za spremembo pacifistične ustave, ki je bila po koncu vojne Japonski vsiljena, danes pa da ne ustreza več modernim časom.

"Nikoli ne bomo pozabili, da današnji mir in blagostanje počivata na skrajnih žrtvah umrlih v vojni," je še dodal Abe. A o tem, da je bila Japonska agresor, ni govoril, podobno kot tudi ne že prejšnja leta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Abe je tudi letos poslal daritev v svetišče Yasukuni, kjer so pokopane žrtve druge svetovne vojne, a med njimi tudi 14 obsojenih vojnih zločincev. Sam svetišča ni obiskal, so ga pa štirje ministri in to je že povzročilo razburjenje, še poroča dpa.

Abe je to svetišče zadnjič obiskal decembra 2013 in takrat povzročil veliko razburjenje predvsem v Severni in Južni Koreji ter tudi na Kitajskem, ki so bile med japonsko okupacijo med drugo svetovno vojno deležne številnih grozodejstev.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord