23. 5. 2020, 11:55 | Vir: STA

Ob arogantnem predsedniku se je Brazilija povzpela na drugo mesto po okužbah

profimedia
Ob arogantnem predsedniku se je Brazilija povzpela na drugo mesto po okužbah (foto: profimedia)

Brazilija je v petek po številu potrjenih okužb z novim koronavirusom prehitela Rusijo in je zdaj s 330.890 okužbami na drugem mestu na svetu. Koronavirusna bolezen 19 je v Braziliji zahtevala 21.048 smrtnih žrtev. Vrhovno sodišče je medtem v petek objavilo posnetek vladne seje, na kateri predsednik Jair Bolsonaro žali guvernerje zveznih držav.

Število smrtnih žrtev covida-19 v Braziliji je v petek tretjič v štirih dneh preseglo tisoč primerov v enem dnevu. Umrl je 1001 človek, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Svetovna zdravstvena organizacija je sicer v petek sporočila, da je Južna Amerika postala novo žarišče pandemije covida-19. V regiji je najhuje prizadeta prav Brazilija.

Ta po številu okužb zaostaja samo že za ZDA, kjer so potrdili več kot 1,6 milijona primerov okužbe in skoraj 96.000 smrtnih žrtev, kažejo podatki ameriške univerze Johnsa Hopkinsa. Nazaj na tretje mesto je padla Rusija s 326.488 primeri okužbe z virusom in 3200 smrtnimi primeri.

Po številu smrtnih primerov zaradi covida-19 je Brazilija na šestem mestu na svetu za ZDA, Veliko Britanijo, Italijo, Španijo in Francijo. Vendar strokovnjaki ocenjujejo, da bo pandemija vrhunec v tej južnoameriški državi dosegla šele junija.

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro, ki zmanjšuje nevarnost novega koronavirusa, kljub hitremu širjenju virusa po državi nasprotuje ukrepom regionalnih in lokalnih oblasti, ki so ljudem odredile, naj bodo doma. Trdi, da to škoduje brazilskemu gospodarstvu.

Tovrstne ukrepe sta med drugim uvedla guverner zvezne države Sao Paulo Joao Doria in guverner države Rio de Janeiro Wilson Witzel.

Ta dva guvernerja je Bolsonaro napadel tudi na zasedanju vlade 22. aprila, katere posnetke je v petek objavilo brazilsko tožilstvo, ki predsednika preiskuje zaradi domnevnega vmešavanja v delo zvezne policije.

"Ta drek od guvernerja v Sao Paulu in kup gnoja v Rio de Janeiru," pravi Bolsonaro na posnetku. "Zato želim (...) da bi bili ljudje oboroženi," je dejal. Dodal je, da bi to preprečilo vzpostavitev diktature.

V posnetku se jezi tudi, ker da ne dobi dovolj informacij od zvezne policije. "Ne morem delati tako. Zato se bom vmešal in pika. To ni grožnja (...), to je resnica," je povedal.

Preiskavo Bolsonara so sprožili, ko ga je zdaj že nekdanji pravosodni minister Sergio Moro ob odstopu obtožil "političnega vmešavanja" v preiskave zvezne policije.

Predsednik je že pred objavo posnetka skušal omiliti škodo. Dejal je, da je govoril o zagotavljanju varnosti za svojo družino, in ne da bi skušal koga zaščititi pred preiskavo. "V posnetku ni niti sekunde, kjer bi lahko nekdo sumil, da sem se vmešaval v delo zvezne policije," je povedal po objavi.

Policija naj bi preiskovala več primerov, v katere so vpleteni predsednik in njegovi najtesnejši sodelavci, tudi sin Carlos, ki je sicer mestni svetnik v Rio de Janeiru, navaja AFP.

V petek objavljeni posnetek sicer obremenjuje še dva ministra Bolsonarove vlade. Minister za izobraževanje Abraham Weintraub je na seji dejal, da bi vse vrhovne sodnike poslal v zapor, ker so zadnjo besedo pri odločanju o ukrepih proti novemu koronavirusu dali zveznim državam.

Okoljski minister Ricardo Salles pa je dejal, da bi morali trenutek, ko se mediji osredotočajo samo na poročanje o novem koronavirusu, izkoristiti za spremembo zakonodaje, ki prepoveduje rudarjenje in kmetovanje na zaščitenih območjih v Amazoniji.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.