10. 12. 2018, 08:07 | Vir: STA

Ob dnevu človekovih pravic - ogrožene so po vsem svetu

Profimedia
Ob dnevu človekovih pravic - ogrožene so po vsem svetu (foto: Profimedia)

Vsako leto na današnji dan ob obletnici sprejetja Splošne deklaracije o človekovih pravicah zaznamujemo svetovni dan človekovih pravic. Letos od sprejema deklaracije mineva že sedem desetletij, v Združenih narodih (ZN) pa ob tem poudarjajo, da so človekove pravice univerzalne in večne, a so ogrožene po vsem svetu.

Splošna deklaracija človekovih pravic je zgodovinski dokument, ki je na univerzalni ravni prvič zapisala pravice in svoboščine vseh ljudi ne glede na posameznikove okoliščine.

Z njo je bilo prvič v mednarodni skupnosti priznano, da ima vsak človek prirojeno dostojanstvo in enake ter neodtujljive pravice in da je to dejstvo podlaga svobode, pravičnosti in miru na svetu. Poleg nje so ZN sprejeli številne mednarodne pogodbe, ki zadevajo človekove pravice in pokrivajo posamezna področja pravic žensk, rasne diskriminacija, otrokovih pravic in pravic invalidov.

Ob današnjem svetovnem dnevu varuh človekovih pravic pripravlja okroglo mizo z naslovom Človekove pravice včeraj in danes - kaj pa jutri?, na kateri bodo varuhinja Vlasta Nussdorfer, svetovalec predsednika republike Ernest Petrič in profesor na ljubljanski pravni fakulteti Igor Kaučič skušali osvetliti nekatera vprašanja spoštovanja človekovih pravic in svoboščin doma in v mednarodni skupnosti.

V ljubljanskem parku Tivoli pa bodo postavili kip Eleanor Roosevelt, ki je k sprejemu deklaracije odločilno prispevala kot predsedujoča odbora, ki je oblikoval njeno besedilo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.