23. 11. 2018, 08:05 | Vir: STA

Ob dnevu Rudolfa Maistra bomo dobili prvo Slovenko z generalskim činom!

STA/Tamino Petelinšek

Slovenija bo dobila prvo generalico. Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor bo namreč ob dnevu Rudolfa Maistra s posebnimi vojaškimi častmi povišal brigadirko Alenk Ermenc. Namestnica načelnika Generalštaba Slovenske vojske Ermenčeva bo tako postala prva Slovenka z generalskim činom.

Alenka Ermenc je diplomirala na fakulteti za družbene vede, leta 1991 pa se je pridružila Teritorialni obrambi RS in bila aktivna udeleženka vojne za Slovenijo. v Slovenski vojski je zaposlena 27 let.

Leta 2008 je zaključila šolanje na Kraljevi akademiji v Londonu (Royal College of Defence Studies). Podiplomsko izobraževanje je zaključila leta 2009 na King's College University of London in pridobila magistrski naziv iz mednarodnih študij.

V svoji vojaški karieri je opravljala poveljniško dolžnost na taktični ravni in štabne dolžnosti na operativni ter strateški ravni vodenja in poveljevanja v Slovenski vojski. Vodstvene formacijske dolžnosti v Slovenski vojski opravlja od leta 2001. V čin brigadirke je bila povišana 13. maja 2011, marca letos pa je bila imenovana za namestnico načelnika generalštaba.

Že takrat je Ermenčeva postala prva ženska na tako visokem položaju v Slovenski vojski in širše. Celo v vojskah držav članic Nata namreč po podatkih ministrstva za obrambo ni pripadnice, ki bi zasedala mesto načelnice ali namestnice načelnika generalštaba.

V začetku meseca pa je vlada podala še soglasje k predlogu za njeno povišanje v čin generalmajorke. Odločitev o povišanju v generalski čin je sicer v pristojnosti vrhovnega poveljnika obrambnih sil, soglasje pa poda vlada na predlog pristojnega ministra.

Ermenčeva je prejemnica številnih priznanj ministrstva za obrambo (Mors), SV, Natove medalje za sodelovanje na mirovnih operacijah in reda za zasluge pro merito Melitensi v stopnji komendatorja z meči. Med priznanji Morsa in SV je dobitnica bronaste medalje generala Maistra z meči, srebrne in zlate medalje generala Maistra, bronaste, srebrne in zlate medalje SV in medalje v službi miru.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.