17. 3. 2021, 12:10 | Vir: STA

Ob dnevu sv. Patrika bo prvič zeleno osvetljen tudi Blejski grad

Tinkara Zupan/STA
Ob dnevu sv. Patrika bo prvič zeleno osvetljen tudi Blejski grad (foto: Tinkara Zupan/STA)

Več slovenskih krajev in njihovih znamenitosti bo drevi zasvetilo v zeleni barvi. S tem se pridružujejo akciji, ki ob današnjem irskem prazniku, dnevu sv. Patrika poteka po vsem svetu. Prvič bo na ta način osvetljen tudi Blejski grad, na Bledu pa ob tem izpostavljajo velik promocijski pomen akcije.
 

Akcija global greening se je začela pred 11 leti z osvetlitvijo sydneyjske operne hiše. Letos se akciji pridružuje okoli 670 lokacij v 66 različnih državah, od Rima do Ria in od Londona do Las Vegasa, so sporočili iz irskega veleposlaništva. Letos bodo med ikoničnimi znamenitostmi osvetlili tudi kolo London Eye in Niagarske slapove, v Sloveniji pa bo prvič z zeleno osvetljen Blejski grad.

Z zeleno osvetlitvijo, ki je simbol upanja in povezanosti, bo irski praznik in svojo povezanost z Irsko letos obeležilo pet slovenskih krajev. Pobudi so se poleg Bleda pridružili Ljubljana, Dobrova-Polhov Gradec, Škofja Loka in Rogaška Slatina. V Ljubljani bo zeleno osvetljen Mesarski most, v Rogaški Slatini občinska stavba in kulturni center, v Polhovem Gradcu graščina v Škofji Loki pa Kamniti most in Trg pod gradom.

Kot je povedal Matjaž Završnik, direktor Zavoda za kulturo Bled, ki upravlja z Blejskim gradom, so se odzvali na pobudo irskega veleposlaništva v Sloveniji in irske nacionalne turistične organizacije. Dan sv. Patrika, ki je zavetnik Irske, je namreč na Irskem državni praznik, ker je irski narod razseljen praktično po vsem svetu, pa je razpršeno tudi praznovanje.

Ta dan se odvijajo promocijske aktivnosti in v zelenem zasvetijo kulturni spomeniki in atrakcije vsepovsod. Gre za pomembno promocijsko priložnost, saj se v okviru kampanje irske nacionalne turistične organizacije posnetki ozelenjenih znamenitosti prikazujejo po vsem svetu. Kot je izpostavil blejski župan Janez Fajfar, so Irci za Bled pomembni gostje, s takšno akcijo pa lahko dosežejo tudi veliko irsko diasporo.

Blejski grad bo zeleno osvetljen od mraka do 23. ure, za osvetlitev gradu in grajske skale pa bodo poskrbeli s posebnimi laserji. Ob prenovi osvetlitve gradu je namreč Zavod za kulturo Bled na podlagi zahteve Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije na gradu postavil le opremo za osvetlitev z eno odobreno barvo, s katero je grad običajno osvetljen.

Lani je grad trikrat s posebnim namenom sijal v drugačni barvi. 31. avgusta je doživel posebno osvetlitev ob 40. obletnici sindikalnega gibanja Solidarnost. 17. novembra je v podporo globalni strategiji za odpravo raka materničnega vratu grad zasvetil v turkizni barvi, 1. decembra ob svetovnem dnevu boja proti aidsu pa je zažarel v rdečem.

Že dlje časa v irski akciji ozelenitve znamenitosti sodeluje Škofja Loka. Njeno sodelovanje je spodbudilo mesto Bundoran, partnersko irsko mesto v združenju Douzelage. Osvetlitev pa predstavlja tudi nadaljevanje dobrega kulturnega sodelovanja med občino in irskim veleposlaništvom, so poudarili na Občini Škofja Loka. Ob tem so izpostavili, da je letošnje sporočilo zelene pomladne svetlobe, ki naj prinese novo upanje, povezanost in sodelovanje med ljudmi v času globalne pandemije, še pomembnejše.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.