28. 10. 2017, 12:25 | Vir: STA

Ob dogajanju v Kataloniji strah pred kaosom v prihajajočih dneh!

profimedia
Ob dogajanju v Kataloniji strah pred kaosom v prihajajočih dneh! (foto: profimedia)

O petkovi razglasitvi neodvisnosti v katalonskem parlamentu in povračilnih ukrepih, ki jih je sprejel španski senat, v današnjih izdajah pišejo številni španski in evropski mediji. Opozarjajo predvsem na kaos po petkovih dogodkih in svarijo pred tem, kaj se lahko zgodi v prihodnjih dneh.

"Država prihaja, da bi zatrla upor," so izpostavili na naslovnici današnje izdaje najbolj branega španskega časnika El Pais. "Razglasitev neodvisnosti na plenarnem zasedanju katalonskega parlamenta je sprožila največjo ustavno krizo v 40-letni zgodovini španske demokracije. Destabilizacija, ki jo povzroča trenutna kriza, presega tisto ob državnem udaru leta 1981 ali terorizmu," so zapisali.

Katalonska Vanguardia pa je v komentarju petek označila za "zgodovinski dan" za Katalonijo, saj je bila priča razglasitvi neodvisnosti, obenem pa ji je španski senat odvzel avtonomijo.

"Najbolj radikalni separatisti so zmagali in Španijo popeljali v kaos," pa je medtem zapisala komentatorka francoskega časnika Liberation Alexandra Schwartzbrod. "Strast je prevzela nadzor in ne vemo, kako se bodo izognili najhujšemu," je opozorila.

Komentator francoskega časnika Le Figaro je medtem zapisal, da se je zgodilo "nepredstavljivo", in ocenil, da "katalonski separatisti igrajo najslabšo politiko".

Britanski The Times je opozoril, da "separatisti po vsej Evropi in tudi na Bližnjem Vzhodu spremljajo, kako se visoko razvita demokracija odziva" na razglasitev neodvisnosti. "Kriza ni več notranji spor," so poudarili v londonskem časniku.

V Guardianu pa se medtem sprašujejo, kako naprej. Kot so ocenili, bodo privrženci "trde struje" v Španiji, med katerimi so tudi člani Ljudske stranke španskega premierja Mariana Rajoya, zahtevali hiter konec krize, ki je močno pretresla državo. Opozorili so še, da aretacije zdaj grozijo tudi 70 poslancem katalonskega parlamenta, ki so v petek podprli resolucijo o neodvisnosti, pri čemer bi lahko prejeli visoke zaporne kazni. Na drugi strani bi lahko aretacije sprožile nasprotovanje tako doma kot v tujini, češ da gre za "politične zapornike", so zapisali.

Komentator nemškega časnika Frankfurter Allgemaine Zeitung je medtem poudaril, da sta Madrid in Barcelona s petkovima odločitvama Španijo pripeljala na rob prepada. Konflikt glede katalonske neodvisnosti, ki je v nasprotju s špansko ustavo, je prišel do točke, ko pozivov iz tujine ne sliši nihče več. "Ob tem ti zastane dih," je zapisal.

Mednarodna skupnost se je sicer skorajda soglasno postavila na stran Madrida in obenem pozvala k rešitvi v okviru španskega pravnega reda. K temu je pozval tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. "Španija je zvesta zaveznica, ki pomembno prispeva k naši varnosti," je še poudaril na Twitterju.

Evropska komisija je že v petek sporočila, da njeno stališče ostaja enako, namreč da je razprava o katalonski neodvisnosti notranja zadeva Španije. Da ne priznava neodvisnosti Katalonije, je med drugim jasno sporočila tudi nemška vlada, francoski predsednik Emmanuel Macron pa je izrazil polno podporo španskemu premierju Rajoyu. Belgijski premier Charles Michel je pozval Madrid in Barcelono k pogovorom. Za nezakonito so razglasitev neodvisnosti označili na Dunaju in v Rimu, v Washingtonu in Moskvi pa so podprli enotno Španijo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.