Nika Vajnhandl | 28. 3. 2022, 18:18

Bo po Planici več okuženih?

Profimedia

Kaj za epidemiološko stanje v Sloveniji pomenijo večja druženja, odgovarjata Logarjeva in Beovićeva.

Ob lepem vremenu in koncu tedna, ki ga je zaznamovala Planica, smo se Slovenci več družili. Zato se poraja vprašanje, ali bomo znova deležni porasta okuženih s koronavirusom.

"Večjega porasta okužb zaradi prireditve v Planici ne pričakujemo, seveda pa so možni manjši porasti," odgovarja vodja svetovalne skupine Mateja Logar.

V Sloveniji se epidemiološka situacija v zadnjih tednih nekoliko umirja. V nedeljo so opravili 659 PCR testov in 4807 hitrih antigenskih testov, potrdili pa so 910 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje v bolnišnicah trenutno zaradi covida 19 na navadnih oddelkih zdravijo 147 bolnikov, intenzivno nego pa jih potrebuje 37. Umrlo je pet bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo.

"Realno je pričakovati porast okužb"

Bojana Beović pa pravi, da je realno pričakovati porast okužb, a da resnih posledic ne bi smelo biti, poročajo Slovenske novice.

"Veliko ljudi tesno skupaj tudi v času epidemije pomeni tveganje za prenos okužbe, zato je realno pričakovati porast okužb. Glede na velik del zaščitenega prebivalstva in različico virusa, ki je manj nevarna, ne pričakujemo zelo nevarnih posledic, torej veliko sprejemov v bolnišnico.

Pametno je, da sami v takih primerih poskrbimo za varnost, s cepljenjem in masko, čeprav hudih potekov ne pričakujemo veliko, se lahko nezaščiteni po nepotrebnem znajdemo prav med hudo bolnimi," opozarja.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord