17. 5. 2018, 07:54 | Vir: STA

Ob mednarodnem dnevu boja proti homofobiji, transfobiji in bifobiji

profimedia

Ob  mednarodnem dnevu boja proti homofobiji, transfobiji in bifobiji je slišati opozorila o diskriminaciji oseb LGBTI. Te so prepogosto tarča nasilja in sovraštva, meni visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini in potrjuje zavezo EU boju proti vsem oblikam diskriminacije. Mednarodni dan bodo obeležili tudi v Sloveniji.

EU ob današnjem mednarodnem dnevu ponovno potrjuje svojo zavezo boju proti vsem oblikam diskriminacije in sovraštva na podlagi seksualne usmerjenosti, spolne identitete in spolnih karakteristik ter nadaljuje promocijo in zaščito človekovih pravic lezbijk, gejev, biseksualcev, transpolnih in interspolnih oseb (LGBTI), je v svoji izjavi zapisala Mogherinijeva.

Kot je omenila, imeti partnerja istega spola v veliko državah ostaja kriminal, ljudje so zaradi tega aretirani in zaprti, v nekaterih primerih celo usmrčeni, do stigmatizacije in družbene izključenosti pa prihaja tudi v državah s pravnim varstvom spolne usmerjenosti.

Spoštovanje si zaslužimo vsi

Leto 2018 je po navedbah visoke zunanjepolitične predstavnice EU pomembno za človekove pravice, saj v tem letu obeležujemo 70-letnico splošne deklaracije o človekovih pravicah, ki govori o tem, da so vsi ljudje rojeni svobodni in enaki v dostojanstvu in pravicah.

"Osebe LGBTI niso nobena izjema," je zapisala Mogherinijeva. Poudarila je, da bo EU nadaljevala boj za enake pravice za vse in da izkazuje spoštovanje vsem, ki delujejo na področju promocije in zaščite pravic oseb LGBTI.

Aktivnosti v Sloveniji

Dogodke ob današnjem mednarodnem dnevu so pripravile tudi slovenske nevladne organizacije. Zavod TransAkcija, Društvo DIH, Društvo Legebitra, Ljubljana Pride in Klub Tiffany danes skupaj pripravljajo Odprto sceno, katere namen je izraziti lastne izkušnje o skupnosti LGBT+. Tako bodo med 14. in 17. uro v prostorih Mladinskega centra Legebitra pred kamero brati kratka besedila na temo te skupnosti.

Pred tem bodo pri Društvu Legebitra, kot so sporočili, skupaj s predstavniki urada za mladino pri Mestni občini Ljubljana odprli prenovljen Mladinski center Legebitra, ki je prvi mladinski center v Sloveniji, ki posebno pozornost namenja potrebam mladih oseb LGBTI. To bo tudi prvi v nizu dogodkov praznovanja 20-letnice društva Legebitra.

Predstavniki Društva Legebitra in Kluba Tiffany pa zvečer v omenjenem klubu pripravljajo tudi kavarniški večer.

Kot so še zapisali v Društvu Legebitra, je letošnji mednarodni dan z geslom Zavezništva za solidarnost povezan z boji različnih manjšin, ki se med seboj prepletajo. "Povezovanje v solidarnosti je ključno za krepitev zavezništev, še posebej kadar se upiramo nasilju, se zavzemamo za zakonske spremembe in osveščamo različne javnosti o enakosti, človekovih pravicah in solidarnosti," so prepričani.

Poziv zunanjega ministrstva

Slovensko zunanje ministrstvo je ob današnjem dnevu pozvalo k spoštovanju človekovih pravic vseh ljudi. Ob tem so spomnili, da letos praznujemo 70. obletnico splošne deklaracije človekovih pravic, ki določa, da se vsi ljudje rodijo svobodni in imajo enako dostojanstvo in enake pravice. Kljub prizadevanjem mnogih držav za izboljšanje položaja oseb LGBTI na zakonodajnem področju se ti marsikje po svetu še vedno srečujejo s predsodki, stigmo, diskriminacijo, sovražnim govorom, nasiljem in celo kriminalizacijo. Takšna obravnava v nadaljevanju vodi k socialni in ekonomski izključenosti ter osebni stiski ljudi, opozarjajo na MZZ.

Kot poudarjajo v sporočilu za javnost, mednarodni dan predstavlja dobro priložnost, da se vsakič znova spomnimo pomena solidarnosti in opozorimo, da pri tem ne gre za nove pravice, temveč za človekove pravice, ki enako veljajo za vse.

Ena od zunanjepolitičnih prioritet Slovenije je tudi zavzemanje za odpravo vseh oblik diskriminacije. Slovenija si na mednarodni ravni prizadeva, da vprašanje diskriminacije in nasilja na podlagi spolne usmerjenosti ali spolne identitete ostane na dnevnem redu mednarodnih in regionalnih organizacij. Od leta 2016 tudi dejavno sodeluje v okviru Koalicije za enake pravice, ki se na mednarodni ravni zavzema za enake pravice za vse ter odpravo diskriminacije in nasilja nad osebami LGBTI, so še dodali na MZZ.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.