Nika Vajnhandl | 9. 3. 2022, 11:36

Ob podražitvi goriva preverjamo, katere so najcenejše alternative potovanja

Shutterstock

Ob podražitvi goriva smo preverili, kakšne so cenejše opcije za potovanje.

Kot smo poročali, so cene goriva zrastle v nebo - pravzaprav, smo priča rekordno visokim cenam goriva!

Dizel na Petrolu in Molu stane 1,67 evra za liter, bencin 1,56 evra, na OMV pa dizel 1,66, bencin pa 1,55 evra. Na avtocestni Petrolovi črpalki so cene kot ponavadi še malo višje: dizel stane 1,73 evra, bencin pa 1,63 evra.

Zato smo preverili, kaj bi lahko bila alternativa potovanju z avtomobilom na gorivo.

Električni avtomobili

Kljub podražitvi elektrike ostaja najcenejša možnost domače polnjenje električnega avtomobila. Če izvzamemo višjo nakupno vrednost takega avtomobila, ki se lahko kupcu prek nižjih lastniških stroškov povrne šele dolgoročno, Siol poroča, da stane sto kilometrov vožnje z električnim avtomobilom približno tri evre.

Ta cena predvideva porabo 20 kilovatnih ur na sto kilometrov ter malotarifno nočno ceno električne energije ter pripadajoče omrežnine v višini 15 centov na kilovarno uro. Med različnimi ponudniki elektrike so cene različne, izbrana vrednost pa ni med nižjimi, pojasnjujejo.

Za sto evrov bi torej z električnim avtomobilom, ki bi ga napolnili doma, peljali nekaj več kot 3300 kilometrov. S klasičnim avtomobilom bi danes zmogli trikrat krajšo razdaljo, to je okrog 1100 kilometrov.

Kdor ne živi v stanovanjski hiši in bi električni avtomobil polnil na javnih polnilnicah, bi ob predvideni kombinirani uporabi različnih polnilnic za eno kilovarno uro v povprečju plačal okrog 30 centov. V tem primeru bi s sto evri za elektriko prevozil okrog 1600 kilometrov, izpostavlja Siol.

Javni prevoz

Avtobusni prevoz na razdalji sto kilometrov bi stal 9,6 evra, pri vlaku pa v povprečju okrog osem evrov.

Najdražji pa je taksi, s katerim bi se s stotimi evri peljali le kakšnih 90 kilometrov daleč. 

Novo na Metroplay: Lahko spreminjamo življenja ljudi | dr. Marko Bošnjak, predsednik Evropskega sodišča za človekove pravice