7. 5. 2020, 14:35 | Vir: STA

Ob ponovni vzpostavitvi javnega potniškega prometa nova pravila

Profimedia

Ob ponovni vzpostavitvi javnega potniškega prometa v ponedeljek, 11. maja, bodo veljali številni zaščitni ukrepi, tako za voznika kot potnike. Voznike bodo pred okužbo varovale posebne pregrade, ob vstopu v vozilo bo treba razkužiti roke, med vožnjo pa nositi zaščitno masko. Na koncu vsake vožnje bo treba vozilo razkužiti.

Ponoven zagon javnega potniškega prometa, ki je obstal 16. marca, omogoča uspešno obvladovanje epidemije novega koronavirusa, je danes na vladni novinarski konferenci pojasnil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Vendar pa epidemije še nismo premagali, prav tako še ni prišlo do odkritja in splošne uporabe cepiva ali zdravila za covid-19. "Zato bo treba pri uporabi javnega potniškega prometa upoštevati navodila zdravstvene stroke," je opozoril.

Od ponedeljka se bo zato javni potniški promet izvajal drugače kot pred epidemijo. Voznike avtobusov bodo pred okužbo varovale posebne fizične pregrade, dokler s temi ne bodo opremili vseh avtobusov, pa bodo potniki v vozilo vstopali le na zadnjih vratih. "Tako se bo preprečilo stik voznika in potnikov," je pojasnil Vrtovec.

Tako na avtobusih kot vlakih bo nameščeno razkužilo, ki ga bodo morali potniki obvezno uporabiti ob vstopu, minister pa jim to svetuje tudi ob izstopu. Prav tako boo morali nositi zaščitne maske. Priporočena razdalja med voznikom in potniki, kot tudi med potniki samimi, je 1,5 metra.

Ko bo vozilo prispelo na cilj in bodo potniki izstopili, ga bo treba prezračiti, pred novo vožnjo pa tudi razkužiti vse površine, s katerimi bi bili lahko potniki v stiku.

Dokler ne bodo nameščene zaščitne pregrade z odprtino za prodajo vozovnic, teh na avtobusih ne bo mogoče kupiti. V železniškem prometu pa Vrtovec priporoča nakup vozovnice preko avtomatov ali spleta.

Ker je vprašanj v zvezi s ponovno vzpostavitvijo javnega potniškega prometa veliko, na infrastrukturnem ministrstvu vzpostavljajo posebno telefonsko številko, kjer bo mogoče dobiti vse informacije. Ta številka je 01 478 85 12, je povedal minister.

Ob tem je spomnil, da se je v času mirovanja javnega potniškega prometa marsikdo posluževal trajnostnih oblik mobilnosti, kot sta hoja in kolesarjenje. "Ker se od ponedeljka javni potniški promet še ne bo izvajal v prejšnji obliki, spodbujamo vse, da v mejah zmožnosti s tem tudi nadaljujejo," je pozval.

Mednarodni potniški promet

Še naprej pa miruje mednarodni potniški promet. Vrtovec je spomnil na veljavno ureditev pri prestopanju državne meje in dodal, da se zato mednarodnega potniškega prometa s tokratnim odlokom vlade ne sprošča. Kot možen datum je omenil 1. junij.

Glede možnosti za ponovno vzpostavitev letalskega potniškega prometa pa je povedal, da se protokol, ki bi se izvajal na letališčih ob pristanku potnikov, prav zdaj usklajuje z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje. Sam si želi, da bi se letalski potniški promet z določenimi omejitvami ponovno stekel čim prej, bo pa to odvisno predvsem od letalskih prevoznikov in lastnikov letališč.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.