9. 5. 2019, 12:26 | Vir: STA

Ob požaru v Komendi ni nevarnosti za prebivalce, zagotavlja NIJZ

PGD Moste

Požar, ki je danes okoli polnoči izbruhnil na deponiji odpadkov družbe Publicus pri Komendi, je pod nadzorom, bo pa gašenje potekalo predvidoma še ves dan in pozno v noč, so povedali gasilci. NIJZ zagotavlja, da velike nevarnosti za prebivalstvo ni, pitna voda ni ogrožena, tla pa bodo verjetno še vzorčili. Vzrok požara kriminalisti še preiskujejo.

Ko so gasilci nekaj po polnoči prišli na deponijo, je bil požar na površini okoli 1250 kvadratnih metrov že razvit, gorelo je okoli 1500 kubičnih metrov odpadkov, je danes na novinarski konferenci v Komendi povedal vodja intervencije Roman Koncilija iz PGD Moste. V dveh urah so požar lokalizirali ter uspeli pred ognjem obvarovati poslovno stavbo in južni del deponije.

Bale z odpadki so naložene sedem metrov visoko, tako da gasilce čaka še veliko dela, da bodo vse odpadke pogasili in pregledali, je še dejal Koncilija in dodal, da bodo na kraju verjetno še ves dan in dolgo v noč.

Na deponiji urejeni sistem za lovljenje odpadnih vod po gašenju deluje, tako da onesnaženja okolice s to vodo ni prišlo, so zatrdili na novinarski konferenci.

Simona Perčič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je povedala, da akutne nevarnosti za zdravje prebivalcev ni in da pitna voda ni ogrožena. Čakajo še podatke agencije za okolje, kam se je valil dim, nato bodo predvidoma vzorčili tla.

Župan Občine Komenda, ki je kot gasilec tudi sam sodeloval pri gašenju, Stanislav Poglajen je dejal, da so na kraju kriminalisti, ki ugotavljajo vzrok požara.

Direktor Publicusa Slavko Hrženjak o vzroku tega požara pred koncem preiskave ne želi ugibati. Povedal je, da je zagorela lahka frakcija odpadkov (t. i. RDF), ki je ostanek po reciklaži in je namenjen sežigu, ter da je bil požar zanje veliko presenečenje. Vse zahteve iz okoljevarstvenega dovoljenja spoštujejo in vsi potrebni ukrepi so bili izvedeni, je zatrdil. V družbi sicer teh gorljivih odpadkov ne proizvajajo več, so pa skladiščene na deponiji, ker niso imeli možnosti prodaje.

To je drugi požar na deponiji. Prvič je zagorelo v začetku septembra 2017, tisti požar je bil po Hrženjakovih besedah dokazano podtaknjen.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.