12. 1. 2019, 19:01 | Vir: STA

Ob protestih rumenih jopičev v Parizu tudi spopadi s policijo

Profimedia

Med protesti gibanja rumenih jopičev danes popoldne iz Francije, predvsem Pariza, poročajo o novih spopadih med protestniki in policijo. Pridržali so več deset ljudi.
 

Po podatkih policije se je popoldne okoli 32.000 protestnikov zbralo po vsej državi, od tega 8000 v Parizu. V francoski prestolnici je sprva večina protestnikov mirno krenila od poslopja gospodarskega ministrstva proti Elizejskim poljanam, kjer je popoldne prišlo do spopadov med delom protestnikov in policijo, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Policija je s solzivcem in vodnimi topovi nastopila proti protestnikom blizu Slavoloka zmage, ki so nanje metali predmete. Mnogi protestniki so prišli zaščiteni s čeladami in plinskimi maskami.

Po dosedanjih podatkih je policija prijela 59 ljudi, od tega 24 še pred začetkom protestov zaradi posedovanja nedovoljenega orožja ali oblikovanje skupin, ki bi lahko zanetile nasilje.

Drugod po Franciji so poročali večinoma o mirnih protestih. Tako se je tudi v kraju Bourges na mirnih protestih zbralo 4800 ljudi, v zgodovinskem središču mesta, kjer so proteste prepovedali, pa se jih je zbralo 500. Prišlo je do spopadov s policijo, prijeli so 18 ljudi.

Protesti gibanja rumenih jopičev zaradi nezadovoljstva z delom vlade in predsednika Emmanuela Macrona potekajo že deveto soboto zapored. Zaradi bojazni, da se bodo današnji protesti okrepili na raven pred božičnimi prazniki in nasilja, je po državi nameščenih dodatnih 80.000 pripadnikov varnostnih sil, od tega 5000 v Parizu, kjer so na ulicah znova tudi oklepna vozila žandarmerije.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord