2. 5. 2020, 17:42 | Vir: STA

Ob sprostitvi odloka o gibanju obiskovalcem na voljo dejavnosti na prostem

profimedia

Parki in ponudniki dejavnosti na prostem, kot je igranje golfa, so po sprostitvah opravljanja dejavnosti in odpravi prepovedi prehajanja občinskih meja zadovoljni z obiskom. Ljudi je sicer manj kot običajno, a zadovoljni so, da znova obratujejo. Obiskovalci se držijo ukrepov in priporočil za preprečevanje širjenja sars-cov-2.
 

"Ljudje so veseli, da se končno lahko gibljejo," je obisk v prvih dneh vnovičnega odprtja komentiral direktor Royal Bled Aljoša Berc, kjer obiskovalci igrajo golf. Obisk je sicer manjši kot v prejšnjih letih, saj je večino obiskovalcev na Bled prišlo iz tujine. Danes so imeli na igrišču okrog 80 golfistov, kar je sicer še vedno več kot v minulih dneh, ko se ljudje niso smeli gibati izven svojih občin.

"Veliko je razkuževanja, obvestilnih tabel o držanju razdalje, sanitarije redno pregledujemo in dezinficirano," je ukrepe orisal Berc, ki meni, da je golf trenutno eden izmed bolj varnih športov zaradi velike razdalje. Med drugim po uporabi razkužijo vozila in jih, ker jih imajo dovolj na zalogi, še vsaj dva dneva pustijo v karanteni. Vozila lahko skupaj uporabljajo le člani istega gospodinjstva. Luknje in zastavice na igriščih so prilagodili tako, da žogica ne pade v celoti luknjo, da se izogibajo nepotrebnemu dotikanju.

April in maj so imeli že skoraj v celoti prodan, zato morajo sedaj vračati aranžmaje, saj je šlo večinoma za tuje obiskovalce. Ko bodo razmere to omogočale, si Berc želi še sprostitve prehajanja med državami, saj je celoten Bled močno odvisen od turizma, predvsem od tujcev.

Park vojaške zgodovine v Pivki, ki je vrata odprl v petek, te dni obiskujejo predvsem družine; v petek jih je bilo okrog deset. "Ljudje so še malo previdni in bodo malo počakali, imamo pa veliko klicev in povpraševanja," je za STA dejal strokovni sodelavec Parka vojaške zgodovine Boštjan Kurent, ki pričakuje, da bo v prihodnje obiskovalcev več.

V preteklih letih je bilo predvsem po velikonočnih praznikih več tujih obiskovalcev, večinoma iz Italije, ki jih sedaj ni. A za park so ključni predvsem domači gostje, zato upajo, da bodo ti prihajali tudi v nadaljevanju leta.

Pri tem so še poostrili ukrepe, ki so jih imeli v veljavi že od februarja, ko so zaradi večjega števila italijanskih gostov uvedli razkuževanje rok. Sedaj je obvezna tudi uporaba obraznih mask. "Imamo pa srečo, da gre za velike površine in ni tesnega stika z drugimi obiskovalci," je dejal Kurent.

Mozirski gaj je vrata prav tako odprl v petek, saj so čakali na odpravo prepovedi gibanja med občinami. "Park leži v relativno majhni Občini Mozirje in samo za domačine to ne bi imelo smisla, saj bi bili stroški večji kot pa prihodki," je za STA dejal vodja Mozirskega parka Darko Bele.

Obisk je sedaj v primerjavi s predhodnimi leti približno 10-odstoten, v petek jih je obiskalo nekje med 450 do 500 ljudi. "Za 1. maj imamo sicer nekje od 5000 pa tudi do 10.000 obiskovalcev, odvisno od vremena," je pojasnil. Ker je park velik, obiskovalci nimajo težav z ohranjanjem primerne razdalje. Objekte so zaprli, zaščitili so tudi klopce.

Ljubljanski živalski vrt, ki je vrata odprl v ponedeljek, je imel od 300 do 1300 obiskovalcev na dan od odprtja, kar je več kot tretjino manj, kot v preteklem letu. Biologinja in pedagoška vodja v ZOO Ljubljana Irena Furlan je za STA pojasnila, da obiskovalce po parku od blagajne dalje vodi posebej označena krožna pot, obiskovalce pa pozivajo, da naj se ne zadržujejo v gručah in držijo varnostne razdalje. Nošenje maske je nujno le v toaletnih prostorih in v trgovini ter ob domovanju šimpanzov, drugod pa so priporočljive.

V živalskem vrtu zaenkrat ostajajo zaprta otroška igrišča, vivarij, notranji prostor slonice Gange, otroški živalski vrt, Kmečka bajta, pot mimo šimpanzov proti tigrom ter notranji prostor šimpanzov. Prav tako še nekaj časa ne bodo potekali izobraževalni programi ter hranjenje živali po urniku.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord