6. 6. 2021, 11:24 | Vir: STA

Ob svetovnem dnevu ozaveščanja o škodljivcih stroka opozarja na varno uporabo biocidov

profimedia

Danes je svetovni dan ozaveščanja o škodljivcih. Vsak posameznik se v življenju srečuje s škodljivci in k njihovemu zatiranju, ki je povezano z uporabo biocidov, pristopa na svoj način. Ob tem strokovni izvajalci dezinfekcije, dezinsekcije in deratizacije javnost opozarjajo na varno uporabo biocidov v boju proti škodljivcem.

Kot so zapisali v sekciji izvajalcev dezinfekcije, dezinsekcije in deratizacije, ki deluje v okviru Podjetniško trgovske zbornice pri Gospodarski zbornici Slovenije, je že v času pred antiko oče toksilogije Paracelsus postavil temelj toksikologije z opozorilom:

"Vse, kar uporabljamo, je strup in nič ni neškodljivo, samo odmerek loči zdravilo od strupa!"

V sekciji tako pozivajo, da vsak v vsakdanjik uvede ukrepe, s katerimi lahko prepreči prekomerno razmnoževanje škodljivcev (denimo skrb za ustrezno ravnanje z odpadki in odstranjevanje možnih zatočišč škodljivcev) in da za zatiranje v prvi vrsti uporabi vse možne alternative kemikalijam. Poleg tega pozivajo, naj v primeru uporabe kemičnih pripravkov za zatiranje škodljivcev v celoti upošteva varnostna navodila proizvajalca ter po uporabi varno ravna tudi z ostanki preparatov in odpadno embalažo.

Zatiranje škodljivcev je tesno povezano z uporabo biocidov. To so po pojasnilih sekcije ubijalci življenja, pripravki, ki na kemijski ali biološki ravni uničujejo življenja.

"Ob tem sicer odvračajo in preprečujejo škodljivo delovanje bioloških agensov na naše vsakdanje dobrine ali celo na naše življenje. V uporabi so različni biocidni pripravki. Tako v EU kot tudi v Sloveniji imamo na tem področju regulirano proizvodnjo in promet biocidnih snovi, ki so praviloma deklarirane kot nevarne in zdravju ljudi tudi škodljive snovi," so pojasnili.

V sekciji izpostavljajo, da je dejavnost dezinfekcije, dezinsekcije in deratizacije pomembna javno zdravstvena in gospodarska storitvena dejavnost. Njen cilj je izboljšati kakovost življenja in zdravja ljudi, živali, varovanje okolja, živil in vode.

"Poudarjamo, da je z ukrepi nujno slediti trajnostnemu, humanem in okolju prijaznemu načinu izvajanju ukrepov dezinfekcije, dezinsekcije in deratizacije. Trajnostni pristop vedno pomeni in poudarja preprečevanje - preventivo," so zapisali.

Sekcija sicer zagovarja izvedbo ukrepov, ki ne pomenijo izključno uporabo biocidov. To so npr. svetlobne pasti za lovljenje letečih žuželk, obdelave z nizkimi ali visokimi temperaturami ipd.

"Strokovnjaki s tega področja vedno težimo predvsem k nadzorovanju biološkega cikla vrste in ne k pretirani uporabi biocidnih proizvodov, če to ni potrebno. Le takšen pristop zagotavljanja ustreznih ukrepov dezinfekcije, dezinsekcije in deratizacije zagotavlja trajnostno učinkovitost in varnost. Naj naš pristop postane tudi vaš," so še poudarili.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.