8. 5. 2021, 08:30 | Vir: STA

Ob svetovnem dnevu raka jajčnikov serija spletnih pogovorov s strokovnjaki

profimedia

Združenje Europa Donna Slovenija ob 8. maju, svetovnem dnevu raka jajčnikov, opozarja na pomen zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja raka jajčnikov. V Sloveniji za to boleznijo zboli okoli 140 žensk letno, zato so ob svetovnem dnevu raka jajčnikov v združenju pripravili serijo spletnih pogovorov s strokovnjaki, so sporočili.

Strokovnjaki bodo v pogovorih med drugim spregovorili o dejavnikih tveganja in znakih, na katere morajo biti ženske pozorne, diagnostiki in zdravljenju raka jajčnikov, genih, ki so povezani z višjo ogroženostjo za pojav raka jajčnikov in pomenu genetskega testiranja pri ženskah z dedno ogroženostjo za nastanek bolezni.

Rak jajčnikov ima namreč najnižjo stopnjo preživetja od vseh ginekoloških rakavih obolenj, njegovi simptomi so na začetku neznačilni in težje prepoznavni, učinkovitega presejanja ni, pogosto pa ga pri bolnicah diagnosticirajo šele v napredovalem stadiju, so v sporočilu za javnost zapisali v Združenju Europa Donna Slovenija.

V Združenje Europa Donna Slovenija svetovni dan raka jajčnikov letos obeležujejo šestič, v vseh letih delovanja pa so se vanj vključevale ženske, ki so v združenju našle pomoč in podporo, so pojasnili.

Letos v združenju še posebej pozivajo, da naj bodo ženske pozorne na spremembe v prebavi, pogostosti uriniranja, prav tako pa na nenadno pridobivanje ali izgubo telesne teže, povečanje obsega trebuha in občutek napihnjenosti, vztrajajočo bolečino v spodnjem delu trebuha ter nepojasnjeno utrujenost. Pomembno je, da se ob dalj časa trajajočih težavah posvetujejo z izbranim ginekologom, so še opozorili.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec