13. 8. 2020, 16:08 | Vir: STA

Ob torkovem neurju je meteorna voda poplavila tudi del prenovljenega dela gradu Štanjel

Rosana Rijavec/STA

Ob torkovem neurju je meteorna voda poplavila tudi del prenovljenega dela gradu Štanjel, tamkajšnjo osnovno šolo in še nekaj drugih objektov v Štanjelu in Kobdilju. Župan Občine Komen Erik Modic je povedal, da je škoda precejšnja, na natančne ocene pa bodo morali počakati kakih 14 dni, ko se bodo leseni tlaki in stropovi delno posušili.
 

"V dveh do treh urah je padlo do 150 litrov dežja na kvadratni meter. V starem delu Štanjela, kjer je sicer urejena meteorna kanalizacija, ta ni zmogla odvesti odvečne padavinske vode, ki je iz zgornje ulice vdrla v prvo nadstropje spodnjega palacija gradu," je povedal Modic.

Meteorna voda je nato drla po stopnicah in zidovih do pritlične Viteške dvorane in naprej v klet, kjer so pravkar odprli enoteko.

"Škoda je kar precejšnja, natančno bomo vedeli v 14 dneh, ko se bo videlo, koliko je poškodovanega parketa, lesenih oblog in tudi spuščenega stropa v Viteški dvorani. Mokri so tudi zidovi, zato se bo tam verjetno pojavila plesen in jih bo treba sanirati," je napovedal župan.

Zavarovalniški cenilec bo zato prišel na ponovni ogled stanja čez približno dva tedna, ko bodo lahko natančneje ovrednotili nastalo škodo. Občina Komen ima namreč obnovljene prostore in notranjo opremo zavarovane. Takoj po cenitvi pa bo komenska občina poskrbela za sanacijo poškodovane notranjosti objekta.

Meteorna voda je poplavila tudi javne sanitarije pri Kobdiljskem stolpu ter nekatere dele osnovne šole v Štanjelu. Tudi tu bo treba po županovih besedah izvesti nekaj sanacijskih del. Nekaj škode je nastalo tudi pri manjših poplavah po stanovanjskih hišah in v zasebni vinski kleti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.