19. 9. 2021, 16:52 | Vir: STA

Ob visoki precepljenosti bodo tudi Belgijci črtali veliko ukrepov

profimedia

V tistih delih Belgije, kjer je proti covidu-19 cepljen visok delež prebivalcev, od 1. oktobra naprej ne bodo več obvezne zaščitne maske v trgovinah, restavracijah in barih. Vračanje k življenju, bolj podobnemu tistemu pred pandemijo, so že napovedale Danska, Švedska in Nizozemska.

Poleg odprave obvezne nošnje mask v trgovinah in lokalih se bodo v Belgiji, kjer je proti covidu-19 v celoti cepljenih 84 odstotkov odraslih, tudi ponovno odprli nočni klubi. A ta sprostitev bo verjetno veljala le za Flandrijo, ne pa tudi za Valonijo in zagotovo ne za Bruselj, kjer je precepljenost občutno nižja, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi v Flandriji bodo sicer maske ostale obvezne v javnem prometu, na železniških postajah in letališčih, v bolnišnicah in domovih za ostarele ter v zaprtih prostorih, namenjenih prostočasnim aktivnostim. Obvezne bodo tudi še naprej pri opravljanju storitev, ki vključujejo neposreden stik s strankami, kot je na primer frizer.

Na Nizozemskem bodo lahko medtem vsi, ki so v celoti cepljeni proti covidu-19, nočne klube in druge zabave brez omejitev obiskovali od 25. septembra dalje, so oblasti v Amsterdamu napovedale minuli torek.

Danska, kjer je v celoti cepljenih okoli 80 odstotkov odraslih, je nedavno kot prva država članica EU opustila vse omejitve, uvedene za zajezitev pandemije, in se tako po dolgem času vrnila v življenje, kakršnega smo poznali včasih. Maske niso več obvezne, celo potrdil o cepljenju, prebolelosti ali negativnem testu na novi koronavirus načeloma ne preverjajo več. Danska vlada namreč po besedah ministra za zdravje Magnusa Heunickeja covida-19 preprosto ne dojema več kot "družbeno kritične bolezni".

V to smer gre tudi Švedska, ki je sicer v boju s pandemijo med evropskimi državami izstopala zaradi svojega relativno milega pristopa, pretežno utemeljenega na priporočilih in ne prepovedih. Do konca septembra se bodo tam poslovili od večine omejitev, vključno s tistimi glede zasebnih in javnih zbiranj, ter priporočnega dela od doma.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord