9. 10. 2020, 08:36 | Vir: STA

Obali Louisiane se približuje orkan Delta 3. kategorije, kopno bo dosegel še danes

Profimedia
Obali Louisiane se približuje orkan Delta 3. kategorije, kopno bo dosegel še danes (foto: Profimedia)

Obali ameriške zvezne države Louisiane se približuje orkan 3. kategorije s hitrostjo vetrov 185 kilometrov na uro, ki bo dosegel obalo še danes. Najhuje naj bi prizadel območje okrog mesta Lake Charles, ki še vedno okreva po avgustovskem orkanu 4. kategorije Laura.

Delta je v sredo prešla mehiški polotok Jukatan južno od počitniškega mesta Cancun kot orkan 2. kategorije, ki je podiral drevesa in rušil daljnovode ter odkrival strehe, vendar pa o žrtvah niso poročali niti o večji škodi.

Po prihodu v tolpe vode Mehiškega zaliva se je Delta okrepila v orkan 3. kategorije, na obalo Louisiane pa lahko udari kot tako ali malce šibkejše neurje. Poleg vetra in dežja po delih obale Louisiane pričakujejo valove plime, visoke do treh ali več metrov. Neurje bo oplazilo tudi Teksas in Mississippi.

Prebivalstvo obalnih območjih je opozorjeno, naj se evakuira v notranjost, guverner države John Bel Edwards je mobiliziral nacionalno gardo, predsednik ZDA Donald Trump pa je sprostil zvezno pomoč.

Delta je letos že 25. tropska nevihta v Atlantiku, ki je dovolj močna, da si je zaslužila ime. Je tudi 10., ki bo letos udarila na obalo ZDA, kar je nov rekord po devetih leta 1916. Orkanska sezona se uradno konča šele 30. novembra in do takrat lahko še kaj pripiha za nov rekord.

Največ tropskih neviht v eni sezoni je bilo v Atlantiku leta 2005, ko je ime dobilo 27 neurij. Za izenačenje rekorda do konca novembra sta potrebni torej še dve.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.