26. 2. 2021, 08:00 | Vir: STA

Obalno-kraška regija proti črni fazi: "Ljudje se požvižgajo na ukrepe"

Shutterstock

Silva Križman v Primorskih novicah v komentarju Iz rdeče ... v katero barvo? piše o prehodu obalno-kraške regije na rdeč seznam. Število okužb na tem območju močno štrli nad državnim povprečjem. Po sedemdnevnem povprečju okužb se regija pospešeno giblje proti črni fazi.

"Kaj se je zgodilo? Če smo v prvem valu epidemije in tudi lep čas drugega vala živeli v prepričanju, da so - posebej Primorcem - prišli do živega lanski kruti prizori iz sosednje Italije, kar je narekovalo previdnost in upoštevanje ukrepov, smo zdaj očitno precej manj previdni. Še posebej po zadnji delni sprostitvi ukrepov se ljudje pogosto požvižgajo na varnostno razdaljo, da o zaščitnih maskah ne govorimo ... Na javnih mestih postajajo prej izjema kot pravilo, kar velja tako za domačine kot za obiskovalce, ki so si v počitniškem tednu v velikem številu omislili obisk obmorskih krajev. (...) Vsi smo utrujeni in naveličani, želimo si, da bi bilo življenje spet takšno kot pred pandemijo. Pa (še) ne bo. Lahko se jezimo na ukrepe, vendar se moramo kljub pomladnim temperaturam sprijazniti, da moramo upoštevati nasvete strokovnjakov, dokler ne bomo precepljeni v dovolj visokem številu. Vsaka čezmerna sprostitev, ki si jo privoščimo, pa se lahko, žal, vrne kot bumerang."

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je sinoči za Odmeve na Televiziji Slovenija povedal, da se v obalno-kraški regiji vračajo v rdečo fazo ukrepov. "Bistvena razlika je tokrat ta, da je vlada prepovedala tudi vstop v to regijo, omejitev torej velja v obeh smereh," je pojasnil. Hojs je pozval vse, ki so načrtovali izlete na Obalo, da se tja ne odpravijo, saj od sobote to ni dovoljeno. Po njegovih besedah je še vedno veliko izjem, ni pa več dovoljeno oditi v trgovino v drugo regijo. V tej regiji gibanja tokrat niso omejili na občine.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol