30. 12. 2016, 09:26 | Vir: STA

Obama bi Ruse sankcioniral, Trump bi se raje ukvarjal s čim drugim, Rusija pa vse zanika!

profimedia

Agencije ameriških obveščevalnih agencij so si edine, da za vdori v računalniške sisteme demokratov stoji Rusija. In medtem ko je še aktualni ameriški predsednik Barack Obama že naznanil sankcije proti Rusiji, si je vendarle premislil tudi novoizvoljeni predsednik Donald Trump, ki so mu prav ta vpletanja pomagala zmagati, in napovedal sestanek z voditelji teh agencij.

Trump je še v sredo zvečer menil, da je treba pozabiti na preteklost in iti naprej. Tudi v četrtek je sporočil, da je čas, da se ZDA ukvarjajo s čim boljšim, vendar pa se bo v interesu države in ljudstva prihodnji teden sestal z obveščevalci.

Republikanci so za sankcije proti Rusiji!

Ne glede na to, da so domnevna ruska dejanja pomagala k izvolitvi republikanca, sta republikanska senatorja John McCain in Lindsey Graham napovedala prizadevanja za še močnejše sankcije proti Rusiji v kongresu. Obamove sankcije naj bi bile nizka cena za predrzen napad na ameriško demokracijo.

Sankcije sta pozdravila tudi oba kongresna voditelja republikancev. Predsednik predstavniškega doma Paul Ryan je menil, da je bil že skrajni čas za tovrstne sankcije, ki so ustrezne po osmih letih propadle politike glede Rusije, ki ne deli ameriških interesov, spodkopava vrednote in širi nestabilnost po svetu.

Vodja senatne večine Amitch McConnell je dal skoraj identično izjavo ter dodal, da Rusija ni prijatelj ZDA, kongres pa bo zagotovil, da bo vsak napad doživel nepremagljivi odgovor.

Demokrati upajo, da bo Trump razmere vzel zares!

Demokratska senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar je pohvalila kolege iz obeh strank, ki so podprli sankcije in izrazila upanje, da bo Trump razmere vzel zares, ker je položaj predsednika ZDA večji od vsakega posameznika.

Obama je med drugim odredil izgon iz ZDA 35 ruskih diplomatov in članov njihovih družin iz ruskega veleposlaništva v Washingtonu in konzulata v San Franciscu. Ukazal je zapreti tudi dva kompleksa v lasti Rusije v Marylandu in na Long Islandu, kjer so so Rusi preživljali počitnice, po prepričanju Američanov pa tudi usklajevali vohunske operacije.

Rusija vse skupaj zanika!

Rusija še naprej zanika vpletanje v ameriške volitve, pri čemer je na isti valovni dolžini s Trumpom, ki ne more kar tako priznati, da mu je tuja sila pomagala do zmage. Trump bo po prisegi 20. januarja pred zelo kočljivo odločitvijo ali vztrajati pri sankcijah ali pa jih opustiti.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova je napovedala ustrezen odgovor proti ameriškim diplomatom, tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je ukrep označil za poskus škodovanja zunanji politiki prihodnjega predsednika ZDA, ruski predsednik Vladimir Putin pa je na koncu le še sporočil, da zaenkrat še ne bo podpisal ukaza o izgonu 35 ameriških diplomatov, kar mu je predlagal zunanji minister Sergej Lavrov, temveč da bo počakal na prve poteze nove administracije bodočega predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.