N.Z. | 22. 5. 2020, 13:19

Barack Obama bi zlahka premagal Donalda Trumpa, če bi bile volitve danes!

profimedia

Če je novica o rezultatih nedavne raziskave javnega mnenja prišla na ušesa Donaldu Trumpu, se mu je ob njej zagotovo pošteno kolcnilo.

Raziskava je namreč pokazala, da bi na hipotetičnih volitvah, v kolikor bi te potekale danes, kar 54 odstotkov vprašanih volilo Baracka Obamo, medtem ko bi jih le 43 odstotkov v isti volilni tekmi podprlo Donalda Trumpa.

Trije odstotki so ostali neodločeni.

V Trumpovem bazenu potencialnih volilcev je bilo 44 odstotkov takšnih, ki so zanj tudi sicer glasovali na zadnjih volitvah, medtem ko jih je 46 odstotkov njih leta 2016 volilo Hilary Clinton.

Raziskava je tako še enkrat jasno potrdila Obamovo popularnost.

Leta 2018 je bil med Američani izglasovan za najboljšega predsednika vseh časov. Trump je takrat pristal na četrtem mestu, takoj za Billom Clintonom in Ronaldom Reaganom.

Glede na to, da Donald Trump le slabo prenaša pohvale na račun Obame, gre v naslednjih dneh in tednih zato pričakovati še več njegovih ljubosumnih izpadov. Prav zavist naj bi bila eden od močnejših motivatorjev Trumpovih nenehnih opazk o ’grozljivo nekompetentnem’ predhodniku in širjenju novih teorij zarot na njegov način.

A vse le ni tako slabo niti za Donalda Trumpa.

Tekom epidemije je s ponavljanjem (ne)resnic o pravočasnem ukrepanju ob pandemiji vendarle uspel prepričati kar nekaj sodržavljanov. Na lestvici politične priljubljenosti je namreč nekoliko zrasel. Trenutno ga podpira (doslej največ) kar 49 odstotkov prebivalstva. Glede na to, da je ta številka še vedno daleč od 67 odstotkov najvišje podpore, ki jo je za časa predsednikovanja uspel doseči Obama, pa Trumpu to ne more biti dovolj.

In nedavni Trumpovi izpadi na račun Obame vse to le potrjujejo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.