11. 2. 2021, 10:25 | Vir: STA

Obeležujemo mednarodni dan številke za klic v sili 112

Rasto Božič/STA

Danes obeležujemo mednarodni dan številke 112, ki deluje kot enotna evropska številka za klic v sili. Klicateljem je na voljo neprekinjeno ves čas in vse dni v letu. Lani so po zadnjih podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje v regijskih centrih za obveščanje prejeli 514.653 telefonskih klicev na pomoč, kar je povprečno 1410 klicev na dan.

Na številko 112 se lahko posameznik obrne, če potrebuje nujno medicinsko ali veterinarsko pomoč, je zapisano na vladni spletni strani. Na 112 je treba med drugim poklicati tudi za pomoč rešilcev, gorskih in jamarskih reševalcev. Na 112 se je treba obrniti tudi ob naravnih in drugih nesrečah, kot so recimo onesnaženje vode, plazovi ter ko so ogrožena življenja ljudi in živali.

Ob klicu je treba pristojnim povedati, kdo kliče, kaj se je zgodilo, kje in kdaj. Treba je povedati tudi, koliko je ponesrečencev, za kakšne poškodbe gre in kakšne so okoliščine na kraju nesreče ter kakšno pomoč potrebujemo.

Stisko je možno sporočiti tudi preko SMS sporočila, a je ta namenjen predvsem gluhim in naglušnim osebam, še piše na spletni strani vlade. Slednjim pa je na voljo tudi aplikacija Wap112, ki jim na olajšan način omogoča pošiljanje besedilnega klica v sili, saj lahko tako preko bližnjic sporočijo specifične dogodke, kot sta na primer prometna nesreča ali vlom.

Za neprekinjeno delovanje številke 112 sicer znotraj uprave skrbi 13 regijskih centrov za obveščanje. Med drugim pa opravljajo tudi operativno-komunikacijske naloge opazovanja, obveščanje in alarmiranje pred različnimi nesrečami.

Največ klicev na pomoč so lansko leto po podatkih uprave prejeli regijski centri v Ljubljani, Mariboru in Celju. Lani so ljudje glede na poročilo uprave največkrat, in sicer 142.522-krat klicali, ko so potrebovali nujno medicinsko pomoč.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ