Nika Vajnhandl | 1. 4. 2022, 06:00

Vremenski preobrat: smo prehitro sneli zimske pnevmatike s svojih vozil? TO odgovarjajo poznavalci

Profimedia

Kaj se bolj splača: voziti po lepem vremenu z zimskimi gumami ali 15. marca nadeti letne pnevmatike in tvegati sneg?

Čaka nas velik vremenski preobrat – meterologi v naslednjih dneh napovedujejo celo sneg! In čeprav smo že poročali, da z menjavo ne hitite in se raje kot po koledarju ravnajte po aktualnih vremenskih in voznih razmerah, saj nas lahko tudi spomladi preseneti sneg, smo vseeno preverili, kaj storiti, če ste že namestili letne gume na svoj jekleni konjiček – jih znova zamenjati za zimske?

Za odgovor na vprašanje smo se obrnili na servis v Ljubljani Avtogume.si. 

Ob nagli spremembi vremena in padcu temperature s snežnimi plohami, zakon namreč še vedno predvideva uporabo zimske opreme, ne glede na datum.

Se obeta množično montiranje zimskih pnevmatik?

Tudi če kdaj nastopi slabo vreme, je to v tem letnem času zgolj prehodno. "Nismo strokovnjaki za vremenske pojave, toda mislim, da ne moremo pričakovati obilnih sneženj," menijo na vulkanizerstvu in servisu vozil.

Bralcem Metropolitana svetujejo, da v primeru sveže zapadlih snežnih padavin upoštevate cestno prometne predpise in vozite z upoštevanjem razmer na cesti.

V kolikor se razmere tako izredno poslabšajo, ukrenite kar je potrebno, da zagotovite svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu.

"Na splošno pa voznikom vedno priporočamo, da se vnaprej dogovorijo in naročijo na termin za menjave pnevmatik, da se izognejo morebitnim gnečam," dodajajo.

Z menjavo pnevmatik nikar ne hitite!

Sodobne zimske pnevmatike se bodo ravno tako spodobno obnašale v teh mejnih zgodnje pomladnih temperaturah, ko termometer občasno pokaže 10 - 15 stopinj, obraba ni več taka težava (razen morda na dolgih avtocestnih destinacijah), kak deciliter večja poraba pa vas ne bi smela skrbeti zaradi varnosti, ki vam jo ponuja zimska pnevmatika v spremenljivih razmerah.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord