17. 3. 2020, 08:35 | Vir: STA

Obeta se zapiranje zunanjih meja Evropske unije

profimedia

Potem ko se je ob ostrih ukrepih držav proti novemu koronavurisu v Evropi praktično ustavilo javno življenje, naj bi danes voditelji članic EU, med njimi slovenski premier Janez Janša, začasno omejili vsa nenujna potovanja v unijo. Ta naj bi za 30 dni zaprla svoje zunanje meje.

Začasno, 30-dnevno omejitev nenujnih potovanj je v okviru ukrepov za omejitev in upočasnitev širjenja novega koronavirusa v ponedeljek voditeljem članic EU predlagala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Ukrep naj bi po navedbah komisije omogočil odpravo nadzora na notranjih mejah unije, ki so ga v zadnjih dneh uvedle domala vse njene članice in ki povzroča tveganje resnih posledic za delovanje notranjega trga.

Iz ukrepa bodo izvzeti državljani EU, ki se bodo vračali domov, zdravniki, znanstveniki in čezmejni delavci.

Omejitev potovanj naj bi uvedla celotna EU, torej tudi neschengenske članice Bolgarija, Romunija, Hrvaška, Ciper in Irska, pa tudi schengenske države, ki niso članice EU, torej Islandija, Lihtenštajn, Norveška in Švica.

V številnih državah pa bodo začeli veljati še ostrejši ukrepi v boju proti koronavirusu. Francija danes uvaja karanteno. "V vojni smo," je v ponedeljek zvečer ob objavi ukrepov dejal francoski predsednik Emmanuel Macron. Meje sta opolnoči zaprli tudi Španija in Madžarska. Kot je pojasnil madžarski zunanji minsiter Peter Szijjarto, bo glede potniškega prometa vstop dovoljen samo madžarskim državljanom, ne bo pa omejitev za blagovni transport.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.