28. 2. 2019, 10:57 | Vir: STA

Obljubljeni zid na meji z Mehiko še naprej povzroča Trumpu sive lase!

profimedia

Ameriška carinska in mejna služba, ki je del ministrstva za domovinsko varnost, je v sredo sporočila, da so pri San Diegu začeli odstranjevati prototipe zidu, ki si ga želi predsednik Donaald Trump na celotni meji z Mehiko. Trump je imel na izbiro osem modelov zidu, ki ni zid, ampak gre za jeklene stebre.

Prototipe so imeli na ogled za predsednikove obiske, ko je hotel javnosti poudariti, da bo z njimi zaustavil pretok mamil, teroristov in kriminalcev čez južno mejo v ZDA. Strokovnjaki, tudi znotraj ministrstva, se sicer strinjajo, da zid oziroma jekleni stebri ne bodo ustavili ne mamil, ne teroristov in ne kriminalcev. Vse skupaj gre namreč v ZDA veliko bolj učinkoviteje preko rednih mejnih prehodov kot mimo njih.

Ne glede na to pa je Trump leta 2016 svojim volivcem obljubil čudovit betonski zid na južni meji in ga namerava postaviti, čeprav mu kongres v ta namen ni zagotovil proračunskega denarja in je moral razglasiti izredne razmere, da do denarja pride po ovinku mimo kongresa. Od trditve, da bo za zid plačala Mehika, je že odstopil oziroma sedaj občasno trdi, da Mehika za to že plačuje, čeprav Mehika za to ne ve.

Carinska in mejna služba poroča, da prototipi zidu oz. niso več potrebni, čeprav so bili menda koristni in vredni davkoplačevalskega denarja. Omogočili so iskanje najboljše rešitve. Ni jasno, ali so jo našli, saj bodo sedaj na mejo potegnili ograjo iz žice, ki je tam bila že prej. Vsak prototip naj bi stal 500.000 dolarjev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.