19. 3. 2021, 08:25 | Vir: STA

Obnova ljubljanske Kajuhove ulice obsežnejša od prvotnih načrtov, težave z dostopom do Ikee

Nebojša Tejić/STA

Na Mestni občini Ljubljana so se ob rekonstrukciji Kajuhove ulice na odseku med Letališko cesto in Kavčičevo ulico naknadno odločili za dopolnitev projekta. Frekventno prometnico bodo obnovili vse do križišča s Šmartinsko ulico in uredili površine za pešce in kolesarje, je razvidno iz odgovora enemu od občanov na spletnih straneh občine.

Na občini so se ob tem odločili, da danes precej načet odsek Kajuhove ulice od križišča s Kavčičevo ulico do Šmartinske ceste spremenijo iz dvopasovnice v tripasovnico, pri čemer bosta proti Šmartinski cesti urejena dva vozna pasova, v nasprotni smeri pa en vozni pas, še piše v odgovoru na spletni strani občine.

Zaradi potreb po dodatnem prostoru za ureditev cestne infrastrukture po že izvedeni obnovi dela tega odseka tik za križiščem s Kavčičevo ulico in posaditvi mladih dreves trenutno spet potekajo dela, saj morajo delavci družbe KPL prestaviti potek že zarisanega kolesarskega pasu in drevesa premestiti, so dodali.

Obnova Kajuhove ulice na odseku med križiščema z Letališko cesto in Kavčičevo ulico in njena ureditev iz dvo- v štiripasovnico, ki jo skupaj s preureditvijo križišč in površin za pešce in kolesarje izvaja KPL po pogodbi za 1,9 milijona evrov z DDV, je medtem v veliki meri končana.

Težave s dostopom do Ikee

Neurejen pa bo še nekaj časa ostal del tik pred križiščem s Kavčičevo in Cilenškovo ulico. Občini namreč pred začetkom prenove Kajuhove ulice ni uspelo pridobiti teh zemljišč, da bi lahko kolesarske in peščeve površine uredili na celotnem odseku. Lastnik sosednjega zemljišča je družba Kompas Shop, nesoglasja med občino in njo pa trenutno onemogočajo tudi gradnjo dostopne ceste do nakupovalnega centra švedske Ikee.

Na občinskem oddelku za ravnanje z nepremičninami so za časnik Dnevnik pred dnevi dejali, da se s Kompas Shopom dogovarjajo o odkupu potrebnih zemljišč. Je pa občina v preteklosti že sprožila tudi postopek razlastitve za tri druge parcele na istem kompleksu, ki jih občina potrebuje za dokončanje dostopne ceste do Ikeinega trgovskega centra.

Celotno zemljišče, ki je v lasti Kompas Shopa, je občina sicer nameravala kupiti že v stečajnem postopku predhodne lastnice, družbe Protect GL, zanj pa bi odštela 1,62 milijona evrov. Ker pa je imel Kompas Shop predkupno pravico, jo je tudi uveljavil in zemljišča, kot so spomnili na Dnevniku, kupil za 1,62 milijona evrov.

Je pa občina na omenjenem nedokončno urejenem delu poskrbela za začasno rešitev. Izvajalec je enega od dveh voznih pasov v smeri proti Šmartinski cesti zamejil z začasnim robnikom, ta površina pa je zdaj namenjena pešcem in kolesarjem.

KPL ima sicer, kot so na občini pojasnili za Dnevnik, pogodbeni rok za končanje prenove Kajuhove ulice do 11. avgusta. Če pa občini v tem času ne bo uspelo pridobiti vseh potrebnih zemljišč, pa bo s KPL podpisala aneks za podaljšanje roka.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel