N.Z. | 25. 3. 2022, 13:55

Obstreljevani, brez goriva, ni podpore z zraka (RAZKRIVAJO prisluhi ruskih radijskih javljanj)

profimedia


Ekipa New York Timesa je analizirala ujete radijske komunikacije ruske vojske s terena, ko so ti napadali mesto Makariv blizu Kijeva. Posnetki jasno pričajo, da ima ruska vojska na terenu številne logistične težave, pa tudi, kako nepazljivi so pri svoji komunikaciji.

Vso ujeto komunikacijo je medtem na Twitterju predstavil Christiaan Triebert, vizualni raziskovalec za New York Times. Med drugim se je čudil, zakaj nekatere ruske enote za komuniciranje uporabljajo odprte frekvence, kar radijskim laikom omogoča, da jim prisluškujejo in njihove pogovore celo snemajo, kar zadnje tedne množično počnejo prav ukrajinski radioameterji.

»Osredotočili smo se na prestrezanje pogovorov med napadom na Makariv, mesto, ki leži zahodno od Kijeva,« na Twitterju piše Triebert in dodaja: »Da gre zares za glasove vojakov, nam je uspelo razvozlati s pomočjo njihove geo lokacije, pa tudi s pomočjo intervjujev lokalnega prebivalstva.

V umiku, pozabljeni in razbiti

V nadaljevanju nizamo nekaj analiziranih transkriptov (in kot boste lahko sami videli, so ti nadvse povedni). Spodnji so ujeti prisluhi z bitke v Motyzhynu, jugovzhodne vasi blizu Makariva.

Javlja se YUG-95:

Umik, umik iz območja Motyzhyna.

Naprej.

Dodajam, MT-LP je pozabljen tukaj.

Razbit. Končano.

Umik, umik.

Z območja Motyzhyna.

Naprej.

Dodajam, MT-LP je pozabljen tukaj.

Razbit. Končano.

Na isti Twitter niti novinar New York Timesa, Christiaan Triebert, objavi posnetek, v katerem na odprtih frekvencah ruska vojska komunicira o načrtih napada. V danem trenutku se ravno pohvalijo s sestrelitvijo helikopterja 'z dvema Strelama'.

Yug-95 sporoča:

Sestrelili smo sovražni helikopter.

Z dvema Strelama (raketama)

Konec.

Buran-30 ponovi:

Padel en helikopter.

Yug-95 doda:

Z dvema (raketama). Konec.

Zanimivo je še, da je njihov pogovor neredko robusten in poln kletvic. V enem od teh prenosov je tako mogoče slišati uporabnika LAMPAS-a, ki javlja:

Daj mi že te j*** koordinate.

Da že napademo.

Fu***g razbili jih bomo na kose

te preklete ’mamoj***’. Konec.

V prisluhih so nato ujeli še nekaj zanimivih javljanj.

"Nujno potrebujemo gorivo, vodo in hrano."

"Vozila stojijo. Nujno potrebujemo gorivo."

Sicer pa so pri New York Times vse strnili v en sam YouTube video. Vabljeni k ogledu.



Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord