11. 4. 2019, 17:54 | Vir: STA

Oče Davida Dragičevića zaprosil za azil v Avstriji

profimedia

Davor Dragičević, oče umrlega Davida, čigar nepojasnjena smrt je sprožila velike protivladne proteste v Banjaluki, je zaprosil za azil v Avstriji. Kot je sporočil, se v Bosni in Hercegovini boji za življenje. Sicer so oblasti Republike srbske za njim razpisale tudi tiralico.

Dragičević je za avstrijski spletni portal Balkanstories pojasnil, da se v BiH ne more več boriti za pravico svojega sina, se pa namerava v Avstriji. V ta namen namerava tudi v Avstriji ustanoviti gibanje Pravica za Davida.

Sumljiva smrt 21-letnika je lani sprožila množične proteste, ki so jih oblasti v Republiki srbski prepovedale. Njegovo truplo so našli 24. marca lani ob reki Vrbas. Pred tem so Davida pogrešali šest dni.

Smrt Davida Dragičevića je bila uradno razglašena za samomor, ki naj bi ga domnevno naredil, ker je bil obtožen kraje. Njegova starša vztrajata, da ga je umorila policija. Pri tem sta imela tudi podporo več tisoč protestnikov, ki so na večmesečnih shodih v Banjaluki obtožili oblasti Republike srbske, da prikrivajo umor, da bi zaščitili policiste.

Davidovega očeta so nato vmes celo priprli, nato pa je konec lanskega leta pobegnil iz Banjaluke in se zatekel na Dunaj. Tudi Davidova mati Suzana Radanović se je preselila v Avstrijo. V BiH se ne nameravata vrniti.

Starša sta sicer dosegla tudi, da so posmrtne ostanke Davida prestavili z banjaluškega pokopališča na pokopališče v Dunajskem Novem mestu. Vnovičnega pogreba sredi marca se je udeležilo več sto ljudi, ki so ponovno pozivali k "pravici za Davida".

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.