Gre za pekovski izdelek, ki ga ljudje še kako obožujejo, saj je odlična priloga na poletnih piknikih.
Bagete z zelišči so - še posebej, če so sveže pečene - res okusne. Marsikdo jih obožuje in si jih pogosto privošči v obliki priloge. Odlično se priležejo k svežim, poletnim solatam, mesu z žara, v obliki sendvičev ... Tako je nemška potrošniška organizacija Öko-Test je pod drobnogled vzela 11 izdelkov iz trgovin Aldi, Lidl, Edeka in drugih supermarketov ter diskontov. Večina baget se je odrezala - dobro, poroča nemški portal Rhur24.de.
Testirali so bagete z zelišči, ki v trgovinah stanejo od 99 centov do 2,79 evra. Ob tem so štirje izdelki dobili oceno "zelo dobro", šest pa jih je bilo ocenjenih z "dobro." Ocenjevalci so bili navdušeni nad poceni blagovnimi znamkami iz diskontnih trgovin Lidl, Rewe in Kaufland. A pozor - izdelek "Klassik Baguette Kräuter-Butter" proizvajalca Meggle, ki stane 1,69 evra, je prejel oceno "zadostno." Po navedbah strokovnjakov je izdelek imel več pomanjkljivosti, ki so vplivale na slabšo oceno.
Pozor: pesticidi v vseh testiranih zeliščnih bagetah!
V vseh zeliščnih bagetah, ki jih je preizkusil Öko-Test, so strokovnjaki našli sledi pesticidov. Še posebej zaskrbljujoče je, da je izdelek podjetja Meggle vseboval kar pet različnih vrst pesticidov. Vsi izdelki so vsebovali ostanke regulatorja rasti klormekvata, ki preprečuje poleganje pšeničnih stebel, poročajo nemški mediji. Odkrite koncentracije sicer niso strupene, a so medsebojni učinki več pesticidov še slabo raziskani. Dobro pa je to, da spornega glifosata niso zaznali v nobenem izdelku.
Poleg tega so trije izdelki presegli mejo soli 1,2 grama na 100 gramov, kar je po merilih Öko-Testa problematično. Poleg Megglejeve bagete sta negativno izstopali še "Block House Brot Kräuterbutter Art" in "Wonnemeyer Kräuterbaguette" iz trgovine Aldi. .
Meggle je bil edini proizvajalec, ki je uporabil naravno aromo. Po mnenju ocenjevalcev to ni potrebno, saj bi morali za željeni okus zadostovati pšenična moka, maslo, zelišča in začimbe. Naravne arome lahko standardizirajo okus in prikrijejo pomanjkljivo kakovost naravnih sestavin, je še poročal portal Rhur24.de.