31. 12. 2020, 08:25 | Vir: STA

Od 12. ure ponovno sproščeno gibanje med občinami, prepoved gibanja v nočnem času ostaja

Nik Jevšnik/STA
Od 12. ure ponovno sproščeno gibanje med občinami, prepoved gibanja v nočnem času ostaja (foto: Nik Jevšnik/STA)

Do leta 2021 nas loči le še nekaj ur, a zaradi epidemije covida-19 letos ne bo tradicionalnih množičnih silvestrovanj na prostem, saj v veljavi ostaja prepoved druženja in zbiranja na javnih površinah. Dovoljeno bo sicer druženje z osebami iz največ dveh gospodinjstev, od 12. ure pa bo sproščeno tudi gibanje med občinami.

Prehajanje občinskih meja bo dovoljeno do 1. januarja do 20. ure. Prepoved gibanja v nočnem času in druženja na prostem ostaja, je za TV Slovenija v sredo povedal vladni govorec Jelko Kacin. Kacin je obenem spomnil, da zaradi epidemije niso dovoljeni tudi ognjemeti in pirotehnika.

Kljub prepovedi pa obstaja bojazen, da se bodo posamezniki vseeno odločili za uporabo pirotehničnih sredstev. Njihova uporaba pa po nepotrebnem vznemirja in povzroča trpljenje živali, so v sredo opozorili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Predsednik vlade Janez Janša je v sredini novoletni poslanici dejal, da si bomo letošnje leto zapomnili do konca življenja. Čaka nas še zadnja tretjina spopada z epidemijo, nato pa veliki napori za čim hitrejše okrevanje, je poudaril. Obenem si je zaželel, da bi novo leto čim prej prineslo toplo in zeleno pomlad, prosto virusa in vseh z njim povezanih omejitev. Državljanom je položil na srce, naj med prazniki pazijo nase in na svoje bližnje.

Predsednik republike Borut Pahor je leto 2020 doživljal kot "težko leto, ki nas je preizkušalo, a na koncu sta znanost in človečnost zmagali". V prihodnje leto zre z vedrino in optimizmom: "Drugo leto bomo zmagali, v to sem prepričan. Premagali bomo virus in začeli z okrevanjem."

Pandemija bo sicer zaznamovala skok v novo leto po celem svetu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.