30. 3. 2021, 15:24 | Vir: STA

Od četrtka nov cepilni center v ljubljanski vojašnici

Xinhua/STA

Minister za obrambo Matej Tonin je obiskal nov cepilni center v Vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani. Kot je dejal v izjavi za medije, bo center od 1. aprila na voljo tudi za cepljenje civilnega prebivalstva. Pogovori z Zdravstvenim domom Ljubljana že potekajo. Minister pričakuje, da bo do četrtka dogovor sklenjen in bo cepljenje steklo.

"Cepljenje proti covidu-19 je edini način, da se vrnemo v naša normalna življenja," je ob današnjem obisku cepilnega centra dejal Tonin. Izrazil je zadovoljstvo nad njegovo organiziranostjo, saj vojska, kot vedno, "zna poskrbeti za logistiko".

Vojska bo objekt v uporabo ponudila na pobudo Zdravstvenega doma Ljubljana, kjer so po besedah ministra nakazali, da nimajo zadostnega števila cepilnih centrov, da bi ob povečanem številu pridobljenih odmerkov lahko cepljenje organizirali dovolj hitro in ob upoštevanju predpisane varnostne razdalje.

V ljubljanski vojašnici, pa tudi v Mariboru in Kranju sicer v skladu z veljavno strategijo cepljenja že poteka cepljenje pripadnikov Slovenske vojske in ostalih služb v okviru obrambnega sistema. Kot je dejal Tonin, verjame, da bo kmalu precepljena večina pripadnikov.

V Slovenski vojski so sicer oblikovali operativno skupino za cepljenje, ki na podlagi privolitev in veljavne strategije cepljenja oblikuje sezname, v skladu s katerimi nato izvedejo cepljenje, je dodal glavni zdravstvenik vojaške zdravstvene enote Zlatko Kvržić.

Tako v ljubljanski vojašnici danes poteka cepljenje pripadnikov Slovenske vojske, civilnega dela ministrstva za obrambo in pripadnikov uprave za zaščito in reševanje. Cepljenje izvaja vojaška zdravstvena enota s svojim kadrom.

Po podatkih ministrstva za obrambo so v okviru ministrstva do danes z enim ali obema odmerkoma cepili 2171 zaposlenih. Med temi je 1916 pripadnikov Slovenske vojske in 255 zaposlenih iz preostalih delov ministrstva.

Med 1916 cepljenimi pripadniki Slovenske vojske so jih s prvim odmerkom cepili 1563, z dvema pa 353 pripadnikov. 255 zaposlenih v upravnem delu, ki so jih do danes cepili, pa je za zdaj prejelo prvi odmerek. Za sredo načrtujejo cepljenje s prvim odmerkom še za 1200 pripadnikov Slovenske vojske.

Način izvedbe cepljenja za civilno prebivalstvo je sicer še stvar dogovora s civilnim delom javnega zdravstva oz. je odvisna od števila odmerkov, ki jih bodo prejeli. Če bo takšen dogovor, pa bo tudi pri izvedbi cepljenja civilnega prebivalstva lahko pomagala vojaška zdravstvena enota, je še povedal Kvržić.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ