11. 3. 2020, 08:37 | Vir: STA

Od danes naprej nadzor pri vstopu na meji z Italijo

profimedia

Vlada je na torkovi dopisni seji sprejela sklep, da se bo že danes na meji z Italijo začela izvajati kontrola vstopa v Slovenijo. Izvajali jo bodo pri osebah, ki niso slovenski državljani oziroma v Sloveniji nimajo prijavljenega stalnega ali začasnega prebivališča, so sporočili iz Ukoma.

Za ta ukrep se je vlada odločila, da bi zmanjšala tveganje za širjenje bolezni covid-19 na območju Slovenije in okrepila varovanje zdravja prebivalcev Slovenije.

Na "mejni črti oziroma v bližini mejne črte" med Slovenijo in Italijo bodo tako preverjali, ali imajo potniki iz Italije potrdilo o negativnem izvidu na novi virus sars-cov-2, ki jim ga je izdal pristojni organ. Potrdilo bo moralo biti v slovenskem, angleškem ali italijanskem jeziku in ne bo smelo biti starejše od treh dni.

Osebi, ki ne bo imela ustreznega potrdila, se bo lahko prepovedal vstop v Slovenijo. Kontrola vstopa se ne bo izvajala za tovorni promet.

Minister za zdravje bo za podrobnejšo izvedbo sklepa izdal odredbo, v kateri bo med drugim opredeljena tudi ura, kdaj se bo kontrola vstopa začela izvajati, so še dodali na Uradu vlade za komuniciranje (Ukom).

Na brniškem letališču zaradi novega koronavirusa medtem do konca meseca velja prepoved pristajanja letal z ogroženih območij. Pričakovati pa je, da bo danes več znano o izvajanju še enega ukrepa: merjenja temperature potnikom na brniškem letališču.

Zaradi koronavirusa sta sicer že odpovedani popoldanski povezavi z Beogradom, dopoldanski let v in iz Frankfurta, popoldanski odhod in prihod iz Bruslja ter leta iz in v Podgorico.

Glede na napovedi državnega sekretarja na ministrstvu za delo Tilna Božiča bo danes na Ekonomsko-socialni svet romal osnutek zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače, ki ob širjenju novega koronavirusa predvideva subvencioniranje čakanja na delo doma in v določenih primerih tudi karantene. V četrtek pa ga bo predvidoma obravnavala vlada.

V Pomurju bo vzpostavljena nova vstopna točka za odvzem brisa pri sumu na okužbo z novim koronavirusom, in sicer v prostorih nekdanje patronažne službe oziroma v zabojnikih pred Zdravstvenim domom Murska Sobota. Vhod v prostore bo iz Kopališke ulice.

Slovenska škofovska konferenca pa naj bi danes objavila posodobljena navodila za obhajanje maš ta konec tedna.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ