A.B. | 21. 12. 2021, 11:55

''Od danes zjutraj imamo potrjene primere omikrona po vsej Sloveniji ... ''

Twitter

Po oceni NIJZ je v državi trenutno 17.844 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. Včeraj je bilo ob opravljenih 4973 PCR testih potrjenih 1555 okužb, delež pozitivnih pa je bil tako 31,27-odstoten. Na današnji tiskovni konferenci je spregovoril Mario Fafangel, predstojnik Centra za nalezljive bolezni, ter dejal, da se je različica omikron razširila po vsej Sloveniji z izjemo goriške regije. Zgolj polno cepljenje po njegovih besedah ne bo zadoščalo za uspešno premostitev novega vala, zato epidemiologi med drugim predlagajo, da bi se karantena ob visoko tveganih kontaktih uvedla za vse tiste, ki še niso prejeli poživitvenega odmerka.  

Predstojnik centra za nalezljive bolezni, Mario Fafangel, je na današnji tiskovni konferenci dejal, da se je omikron razširil po skoraj celotni Sloveniji, z izjemo goriške regije, ob tem pa naj bi zaenkrat zabeležili 51 primerov novega seva: ''Od danes zjutraj imamo potrjene primere omikrona po celi Sloveniji, razen v goriški regiji,'' ter pojasnil, da gre za lokalne prenose različice novega koronavirusa, kar pomeni, da so z omikronom okužene osebe, ki niso potovale in niso bile v stiku z osebo, ki bi pripotovala iz tujine. 

Izrazil je zaskrbljenost nad hitrostjo širjenja novega seva ter dejal, da nobena država ne bo mogla ustaviti nadaljnjega širjenja - lahko pa ga poskusimo upočasniti. Na podlagi doslej zbranih informacij o omikronu je dejal: ''Staviti na dejstvo, da je potek bolezni pri omikronu blažji, je nesmiselno, brez pravih podatkov ... '' Čeprav smo doslej zasledili veliko informacij o tem, da naj bi omikron potekal v blažji obliki od predhodnih sevov, pa naj bi bila po Fafanglovem mnenju zaskrbljujoča predvsem njegova hitrost. Ker je omikron bolj prenosljiv, bi to lahko pomenilo tudi večji pritisk na zdravstvo. ''Najbolj pomembno je pravočasno ukrepanje. To je bolj pomembno, kot da pred tem čakamo na 100-odstotne podatke,'' je dodal. 

Prilagajanje ukrepov

Fafangel je poudaril, da bo ukrepe potrebno prilagajati novim razmeram, saj epidemiološka služba ne more več ločiti, ali gre za sum okužbe z omikronom ali ne. Rezultati sekvenciranja in s tem informacije o posamezni različici namreč - po njegovih besedah - do epidemiologov pridejo skoraj vedno prepozno. 

Vse tiste, ki se še niso cepili, je zato pozval, naj to storijo čimprej, obenem pa izrazil, da nas ''zgolj cepljenje ne bo pripeljalo čez ta val, potrebujemo tudi druge ukrepe.'' Pojasnil je, da je poživitveni odmerek pri vseh tistih, ki so že opravili osnovno cepljenje, zdaj še kako priporočljiv, saj ''zaščita po osnovnem cepljenju upada, poživitveni odmerek pa jo ponovno okrepi.'' Spregovoril je tudi o dodatnih ukrepih in ob tem izrazil predlog epidemiologov, da bi se lahko karantena v primeru visoko tveganega stika odpravila zgolj pri tistih, ki so prejeli tudi poživitveni odmerek. Trenutno namreč velja, da polno cepljenim osebam ni treba v karanteno - tudi v primeru visoko rizičnega kontakta, a to odslej po mnenju epidemiologov ne bo dovolj. ''Imamo karantene, za katere veljajo izjeme, kot so cepljenje, prebolevnost in vse ostalo, ter drug sistem karanten, v katerem te izjeme ne veljajo, kot je pri sumu na okužbo z omikronom. Tak sistem je trenutno nevzdržen,'' je opozoril Fafangel in dodal, da epidemiološka stroka prav zaradi tega odločevalcem predlaga poenotenje sedanjega 'dvotirnega' sistema karanten. 

Epidemiološka stroka si prav tako želi, da bi časovna omejitev digitalnega potrdila za cepljene z osnovno shemo čimprej stopila v veljavo. Spomnimo, vlada je konec preteklega tedna potrdila, da se bo veljavnost digitalnega covidnega potrdila s 1.februarjem 2022 omejilo na 270 dni.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.