5. 10. 2021, 12:16 | Vir: STA

Od leta 1950 v francoski Cerkvi 216.000 žrtev spolnih zlorab

Profimedia

Neodvisna preiskava domnevnih spolnih zlorab mladoletnikov s strani francoskih duhovnikov in drugih članov katoliške cerkve je od leta 1950 do 2020 odkrila približno 216.000 žrtev pedofilije. Poročilo razkriva, da so velika večina žrtev dečki, stari od 10 do 13 let, ki prihajajo iz različnih družbenih okolij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poročilo o množičnem pojavu v Cerkvi, o katerem so desetletja molčali, je posebna preiskovalna komisija izdala danes. V njem ugotavlja, da se število žrtev zlorab otrok v obdobju sedmih desetletij povzpne na 330.000, če vključijo tudi zlorabe s strani drugih članov Cerkve, kot so učitelji v katoliških šolah.

Katoliška cerkev je okolje z najvišjo pojavnostjo pedofilije izven kroga družine in prijateljev, je še zapisano v poročilu. Skoraj tretjina primerov spolnih zlorab je vključevala posilstvo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Do začetka leta 2000 je katoliška cerkev kazala globoko in celo kruto ravnodušnost do žrtev," je na novinarski konferenci povedal vodja posebne preiskovalne komisije Jean-Marc Sauve, ki je prav tako obsodil sistemsko prizadevanje Cerkve, da duhovščino zaščiti pred obtožbami.

Francoska katoliška cerkev je po objavi poročila izrazila sram in žrtve prosila odpuščanja. Predsednik Francoske škofovske konference (CEF), nadškof Eric de Moulins-Beaufort, je izrazil "sram in grozo" nad ugotovitvami preiskovalne komisije. "Moja današnja želja je, da vsakega od vas prosim odpuščanja," je dejal.

Ustanovitelj združenja žrtev Osvobojena beseda Francois Devaux je ob objavi poročila Cerkev opozoril, da je za zločine finančno odgovorna. "Za vse te zločine morate plačati," je opozoril Devaux.

Neodvisno komisijo je leta 2018 ustanovila francoska katoliška cerkev kot odgovor na vrsto škandalov, ki so zatresli Cerkev v Franciji in drugod po svetu. Oblikovana je bila, potem ko je papež Frančišek sprejel ukrep, ki zavezuje vse, ki vedo za spolne zlorabe v cerkvi, da o tem poročajo svojim nadrejenim.

Komisijo sestavlja 22 pravnih strokovnjakov, zdravnikov, zgodovinarjev, sociologov in teologov. Ko je začela delo, je vzpostavila telefonsko linijo za priče in nanjo že v nekaj mesecih prejela več tisoč sporočil.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.