11. 2. 2021, 15:13 | Vir: STA

Za smuko dovolj negativni test, ki ni starejši od sedmih dni

Shutterstock

Od ponedeljka bo na smučiščih za uporabo žičniških naprav po besedah infrastrukturnega ministra Jerneja Vrtovca veljal negativni test na novi koronavirus, ki ni starejši od sedmih dni. Doslej so se morali smučarji testirati na 24 ur. Tistim, ki so covid-19 preboleli, se pol leta ne bo treba testirati, upravičeni pa bodo do zdravniškega potrdila.

Poleg smučarjev, ki bodo želeli uporabljati žičniške naprave, bo moralo imeti negativni test, ki ni starejši od sedmih dni, tudi osebje na smučišču, ki so v neposrednem stiku z uporabniki, je na današnji novinarski konferenci po seji vlade povedal Vrtovec.

"Nihče si ne želi, da bi te ukrepe ponovno začeli zaostrovati," je dejal Vrtovec in smučarje pozval k spoštovanju ukrepov in predvsem ohranjanju razdalje med čakanjem na žičnico. "Če bomo odgovorni ugotovili, da se tega ne spoštuje, bomo morali omejiti uporabo žičniških naprav," je poudaril.

Novosti je vlada po Vrtovčevih besedah sprejela tudi na področju taksi prevozov, avtošol in javnega prevoza. Za inštruktorje v avtošolah bo še naprej veljal tridnevni negativni test, so pa novost uvedli na strani uporabnikov. Tudi njim bo po novem test veljal tri dni, in ne več 24 ur.

Ker želi imeti vlada po Vrtovčevih besedah pošten odnos do vseh, je testiranje uvedla še za taksi prevoze. Tudi za voznike taksijev bodo tako od ponedeljka potrebna testiranja na novi koronavirus, negativni test pa prav tako ne bo smel biti starejših od treh dni.

Kar se tiče smučišč, taksi prevozov in avtošol je vlada po pojasnilih ministra odločila tudi, da negativni test ne pride v poštev za tiste, ki so covid-19 že preboleli, in tiste, ki so že bili cepljeni. "To je pomembna stvar glede na to, da imamo dokazano 200.000 tistih, ki so covid-19 preboleli," je izpostavil.

Vlada tako uvaja možnost, da namesto negativnega testa ljudje lahko predložijo dokazilo o cepljenju, zdravniško potrdilo o prebolelem covid-19 ali dokazilo o pozitivnem rezultatu na covid-19, od katerega je preteklo najmanj 21 dni in največ šest mesecev.

Vrtovec je napovedal tudi spremembe na področju javnega potniškega prometa. Kot je dejal, bodo tega prilagodili odprtju šol. "Ko se odprejo šole, bo tudi javni promet deloval brezhibno," je zatrdil.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord